Titelkans BSV Bennekom blijft na 4-4 bij LSG overeind

BSV Bennekom heeft in Leiden bij LSG 3 opnieuw een sterke prestatie geleverd. Het werd na een verspeelde voorsprong 4-4. En omdat concurrent Westlandse Schaak Combinatie (WSC) met 5,5-2,5 won van ASV 2, heeft die ploeg de kop overgenomen. Met de kraker tegen BSV Bennekom op 2 april in het verschiet, heeft WSC een half bordpunt voorsprong.

Zie voor resultaten Forum Algemeen

Zoe ook Ede Stad digitaal

Teamleider Robert Straver van LSG 3 gaf het team van BSV Bennekom na afloop een mooi compliment.  ,,Bennekom deed het gewoon erg goed. Ik neem mijn hoed af voor het team dat elke wedstrijd weer geheel compleet en met een glimlach aan de start verschijnt’’, schreef hij. Even eerder had Straver opgemerkt dat bij zijn team kennelijk de echte wil om te winnen niet sterk genoeg was. Terwijl het toch min of meer de laatste kans was om voor de titel te gaan.

Dat gold niet echt voor BSV Bennekom. Een 4-4 gelijkspel bij LSG 3, waar vorig jaar nipt werd gewonnen, kon zeker ook door de beugel.  Niet alleen kwam de thuisclub in haar sterkste opstelling achter de borden, ook zou BSV Bennekom dan geen matchpunt achter komen. Zelfs al zou WSC winnen van ASV 2. Want, hoe dan ook, de titelstrijd wordt op 2 april in de wedstrijd BSV Bennekom – Westlandse Schaak Combinatie beslist. De winnaar is spekkoopman.

Het werd in Leiden een spannende wedstrijd en een strijd tussen wit en zwart. In beide kampen werd het uiteindelijk 3,5 tegen 0,5. BSV Bennekom kwam met wit tot die score, maar verloor met zwart met dezelfde cijfers. Opvallend nog: degenen die bij de lunch een omelet nuttigen wonnen hun duel en zij die dat niet deden, verloren.

Hotze Tette Hofstra opende  de score na een kleine 2,5 uur met een mooie zege. Tegenstander Quirinius van Dorp deed het eerst even minder met b6 en ging later ook met zijn dame naar een verkeerd veld. Hofstra strafte dat vakbekwaam af.

LSG kwam terug door een nederlaag van Martin Markering. Hij kreeg tegen Albert Vermeulen te maken met open lijnen, het loperpaar en een dame in de aanval. Niet te houden na drie uur en een kwartier. Vrijwel tegelijk kwam Teunis Bunt met Eric van ’t Hof remise overeen. Bunt had het aanvankelijk lastig, maar kwam geheel terug in de wedstrijd.  Van ’t Hof moest knokken en had geluk dat Bunt niet toetastte.

Martijn Bakker bracht BSV Bennekom weer aan de leiding.  Tegenstander Ernst Gevers kreeg na de opening het beste spel, maar deed het vervolgens niet goed. Bakker was er als de kippen bij om vol te scoren. En het werd nog mooier. Ook Martijn Pauw zegevierde.  LSG-er Vincent Fructuoso opende het centrum te vroeg en daar wist Pauw wel raad mee. Hij strafte het sterk af. Tussenstand 1,5-3,5.

De spanning kwam terug door verlies van Ed de Beule op bord 2 tegen Robert Straver.  De Beule hield lang gelijke tred, maar verloor was pasjes na het middenspel op de damevleugel. Straver kwam met rake klappen  en mocht zelfs mat geven. LSG kwam vervolgens langszij door het verlies van Benno van der Veen tegen Chris Roosendaal.  Na de opening stond de Leidenaar al beter en dat resulteerde in drie pionnen meer in een paardeneindspel.

En toen was daar nog John Riksen voor BSV Bennekom. Hij hield het met zwart gelijk tegen Marcel Wubben. De vraag was of hij dat kon vasthouden. En dat lukte na ruim vier uur spelen. Zetherhaling bracht tot oplichting van iedereen bij BSV Bennekom het halve punt dat 4-4 betekende. En dus bleef de kans op de titel overeind.

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives