Kwaliteitsoffer centraal op training Herman Grooten


Geen competitie maar een training van Herman Grooten vorige week op de speelavond van BSV Bennekom.


Met als opwarmertje een Coopertest met 3 A4-tjes met elk 12 matbeelden begon Herman maandagavond de training voor de BSV schakers. Binnen 12 minuten als hardloper een zo groot mogelijke afstand afleggen of als schaker zo veel mogelijke matproblemen oplossen is misschien onvergelijkbaar, maar het geeft wel de sterkte van een schaker aan. Want het was natuurlijk wel te verwachten dat clubkampioen Hotze Tette Hofstra de meeste problemen oploste en zelfs bijna alle 36 problemen binnen de gestelde tijd.

Daarna kwam het hoofdthema van de avond aan bod, namelijk het kwaliteitsoffer. Aan de hand van een partij van Ivanchuk lichtte Herman uit hoe je door een offer van een toren tegen een paard voordeel kan halen door de pionnenstructuur te verminken, een open lijn te creƫren en meer invloed uit te oefenen op het centrum. Ook Loek van Wely zei volgens Herman dat een toren niet zo veel waard is en dat je die best blindelings voor een paard op c3 mocht offeren. Dit kwam ook voor in een partij van Herman tegen grootmeester Sergey Movesian. Alleen daar leverde het niet het gewenste effect op omdat de lijnen voor de vijandelijke toren niet werden gesloten.

Na een avond met veel interactie tussen de aanwezige leden en Herman was het duidelijk dat een kwaliteitsoffer pas kan slagen als de pionnenstructuur bij de koning uit elkaar wordt geslagen en als er genoeg stukken bij de aanval worden betrokken.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief