Markering stunt tegen Hofstra bij BSV Bennekom

BENNEKOM – Martin Markering heeft in een partij in 1 stuk Hotze Tette Hofstra geklopt. Hij zorgde daarmee niet alleen voor super stunt, maar nam ook brutaalweg de leiding.

Een angstgegner kun je Martin Markering niet noemen voor Hotze Tette Hofstra, want deze kent geen angst en hij wint het overgrote deel van de onderlinge wedstrijden. Toch weet Markering regelmatig hele en halve puntjes aan de veelvoudig kampioen te ontfutseld.

Dubieuze

Hofstra speelde een dubieuze variant in het Hollands, waar hij al regelmatig de tegenstander wist te ontregelen en het volle punt te pakken. Markering pakte het goed aan. Zonder te overhaasten bleef hij zijn stukken op de goede velden zetten en nam hij een pion mee met behoud van druk. Dat leverde een tweede pion op, maar ten koste van zijn pionstructuur. Markering bleef zijn stukken actief neerzetten en gaf Hofstra geen kans om terug in de partij te komen.

Er was meer te beleven in de Commanderij waar ook deze keer 20 schakers de strijd met elkaar aanbonden. De jeugd was ook deze keer present. maar moest helaas het onderspit delven. Michel Issa speelde wederom een goede openin

en ook het middenspel was in orde. De routine van Sjoerd de Rave gaf echter de doorslag. Richting het eindspel toonde hij net wat meer begrip van pionnenstructuren en positionering van de stukken. Tom Nijenhuis lette niet op in de opening en Hans van de Weteringh won een kwaliteit, ruilde deze in voor wat pionnen en schoof het bekwaam uit.

Verrassing

Naast de overwinning van Markering was een andere verrassing de remise van Chris van Oosterwijk tegen Ed de Beule die dit jaar weer actief in de interne gaat spelen. Niet alleen het verschil in rating, maar ook het verloop van de partij deed niet vermoeden dat een verassing in de maak was.

De Beule pakte met g4 het Hollands agressief aan. Van Oosterwijk reageerde a-typisch door de pion niet te slaan en moest daarna lijdzaam toezien hoe de Beule ten aanval trok. Met mooi spel leek de laatste een stuk te winnen, maar toen hij de trekker kon overhalen wilde hij het te mooi doen. Altijd gevaarlijk tegen van Oosterwijk en die wist een mooie verdediging te vinden. Hoewel de stelling nog onduidelijk was werd in de late uurtjes tot remise besloten.

Halfje

Ook het halfje van Teun Alting tegen Teunis Bunt was tegen de ratingverhouding in. Ergens heeft Bunt wel een kans gehad, maar toen hij deze niet verzilverde wist Alting bekwaam de boel te versimpelen en Bunt moest berusten in remise.

Meer regulier waren de overwinningen van Martijn Pauw tegen Jan Wouters, die in de opening in de fout ging en van John Riksen tegen Gary Dinsbach. Riksen liet weer eens zien een fijn positiegevoel te hebben en buiten het thema sterke tegen zwakke loper mooi uit. Na een foutje van Dinsbach was het snel klaar, maar Riksen had goed gezien dat ook op de langere termijn de stelling via een koning wandelgewonnen was.

Overige uitslagen:

René Bakker – Joop de Bruin 1-0, Hans Gillet – Jaap van Donkelaar 0,5 – 0,5 Sake vd Schaaf – Rinus van der molen 0,5 – 0,5van

Stand op kop

  1. Martin Markering – 101,5 (2 uit 2)
  2. Martijn Pauw – 80,5 (1,5 uit 2)
  3. John Riksen – 79,5 (1,5 uit 2)
  4. Hans van de Weteringh – 62 (2 uit 2)
  5. Chris van Oosterwijk 53 (1 uit 2)
  6. Hotze Hofstra – 53 (1 uit 2)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief