Martijn Bakker heerst ook in Rapid bij BSV Bennekom

 

Het lijkt er op dat de strijd om de zes plaatsen in het hoogste finalegroep in het Rapid bij schaakvereniging BSV Bennekom nog lang niet is gestreden. Enige die redelijk zeker lijkt van een plek is Martijn Bakker.

Bakker scoorde maandagavond in de tweede sessie 3,5 punten en gaat met 6,5 punten op kop. De afstand tot nummer zes: Hotze Tette Hofstra, bedraagt twee punten. Dus moet het gek gaan wil hij in de nog te spelen vier duels de mist in gaan.

Aan de andere kant, wat is gek in deze aflevering van het Rapid bij BSV Bennekom. Naast Martijn  Bakker scoorde alleen titelverdediger John Riksen en Rini Kreeft elk 3,5 punten. Voor Kreeft was dat bittere noodzaak, want hij stond na vier duels pas op één punt. Riksen scoorde in de eerste sessie 2,5 punten en staat dus nu op zes punten. Evenveel als Teunis Bunt en Martin Markering. Zij leverden in al het schaakgeweld in deze tweede sessie  wel flink punten in. Bunt anderhalf en Markering zelfs twee punten.

Wel ook veel mooie duels. Zoals in de vijfde ronde tussen Martijn Bakker en Hotze Tette Hofstra. Zij knalden er op en kwamen op een toreneindspel uit met wat pionnen. Hofstra wilde winnen, maar het was potremise. Bunt vond zijn Waterloo bij Martin Markering en Riksen kwam tegen Cock Struijk niet verder dan remise.  Hofstra gaf in de zesde ronde een stuk cadeau aan Bunt. Er waren wel open lijnen, maar dat was onvoldoende voor Hofstra. Bakker scoorde tegen Jaap van Donkelaar en Markering deed dat niet tegen Benno van der Veen. Riksen omzeilde de lastige klip Chris van Oosterwijk.

In de zevende ronde was er de topontmoeting tussen Bakker en Markering. De spetters vlogen er af. De anticlimax was dat het ineens uit was door een fatale damezet van Bakker. Markering ging mat. Bunt zette Van der Veen aan de kant en stond evenals Bakker op 5,5 punten. De verliezers bleven elk op vijf punten staan. Kreeft scoorde overigens zijn derde punt tegen Kees van dijk. En in de achtste ronde was Bakker niet te stuiten. Op tijd en op stelling werd Van der Veen verslagen. De mooiste zege was voor Riksen. Die promoveerde curieus en tot grote verrassing van Hofstra een pion tot paard, waardoor hij op een dubbelschaak werd getrakteerd. Uit dus. Zie diagram.

Cruciale stelling John – Hotze, die dacht de zaak onder controle te hebben. Hij werd echter totaal verrast door de volgende zet van John: 1. e8 Paard++!! Hotze schoot verschrikkelijk in de lach door deze curieuze en dodelijke mop van John. Er is geen kruit gewassen tegen het dubbel schaak. Na 1. …, Ke5 volgt mat met via Df6. En zou zwart vervolgens met 1. …Kf7  dan volgt 2. Pd6+ Kg7 3. Dxd7+ Lxd7 4. Pxc8 Lxc8 5. Txc3 Le6 6. Tc7+ Kf6 8. Txg7 en het is natuurlijk totaal uit.

Stand op kop: Martijn Bakker 6,5; 2. Teunis Bunt 6; 3. Martin Markering 6; 4. John Riksen 6; 5. Benno van der Veen 5; 6. Hotze Tette Hofstra 4,5; 7. Wim Thieme 4,5; 8. Jaap van Donkelaar 4,5 ; 9. Kreeft 4,5; 10. René Bakker 4,5.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives