Martijn Pauw bekerkampioen 2016 bij BSV Bennekom

Martijn Pauw heeft bij schaakclub BSV Bennekom de bekerfinale gewonnen. Hij klopte in een enerverende partij Benno van der Veen. Na ruim 3,5 uur gaf Van der Veen zich gewonnen.

Pauw bereikte de finale door achtereenvolgens te winnen van Jaap Nugteren (eerste ronde), René Bakker (1/8 finale), Cock Struijk (1/4 finale) en Martijn Bakker (1/2 finale).

Het is de derde keer in de afgelopen zeven seizoenen dat Pauw de Cup veroverd. Eerder won hij op 14 juni 2010 in de finale van Wim Thieme. Op maandag 6 mei 2013 zegevierde Pauw met zwart opnieuw over Thieme. Vorig jaar ging het in zeventien zetten mis tegen Hotze Tette Hofstra, die dit keer niet heeft deelgenomen aan de strijd om deze prijs.

In het duel met Van der Veen kreeg Pauw met zwart aanvankelijk geen been aan de grond.  Niet alleen was er een pion minder, ook was zijn pionnenstructuur niet goed. Bovendien was de zwarte loper ingesloten. Van der Veen kon echter daarvan niet goed profiteren. Pauw rechtte zijn rug, werkte zich wat los en kreeg zijn torens vrij.

Van der Veen kon wel bogen op twee vrijpionnen op de damevleugel, echter kon hij daarmee toch niet echt veel uitrichten.  Pauw veroverde bovendien een belangrijke centrumpion en dat gaf een kentering in de partij. Ook al door tijdnood vond Van der Veen steeds minder een verdediging. Pauw kreeg zwaar de overhand en dat kostte Van der Veen uiteindelijk de kop.

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief