Martijn Pauw verrassend clubkampioen BSV

De finale om het clubkampioenschap in volle gang. Rechts de latere kampioen Martijn Pauw. (Foto: Martin Markering)

De titelstrijd in de interne competitie van schaakclub BSV Bennekom is beslist. In denksportcentrum De Commanderij won in de finale Wageninger Martijn Pauw enigszins verrassend van titelverdediger Bennekommer Hotze Tette Hofstra. Het B-kampioenschap ging naar Edenaar Hans van de Weteringh, die Rinus van der Molen uit Heelsum in een barrage versloeg.

Voor het eerst werd bij de Bennekomse schaakclub de competitie intern met een heuse finale afgesloten. Dat besluit namen de leden vorig jaar op de ledenvergadering. In die finale konden de winter- en zomerkampioen elkaar bekampen, als dat twee verschillende spelers waren. Martijn Pauw werd winterkampioen en Hotze Tette Hofstra nipt zomerkampioen. Dus zaten beide toppers maandagavond tegenover elkaar.

Geen tegenspel

Pauw kreeg door loting wit en overspeelde Hofstra in de opening. Gevolg: hij zat al snel tegen een bedenkelijke stelling aan te kijken. Pauw voerde de druk steeds verder op zonder al te veel risico’s te nemen, en Hofstra weinig kans op tegenspel biedend.

Voor de titelstrijd zette Hofstra de jeugd buiten nog even aan het werk (Foto Rinus van der Molen)

Toch dacht Hofstra nog een kans op tegenspel te hebben, maar Pauw maakte met de krachtzet Te6 direct een einde aan deze illusie. Hoewel wit het een en andere liet in slaan, was het aan alle kanten uit. Pauw had goed gezien dat hij geofferd materiaal, bij aanname door zwart, met heel veel rente terug kreeg. Hofstra liet het zich niet meer bewijzen.

Pauw krijgt dan ook op de ledenvergadering de beker met “de grote oren” uitgereikt. Eerder kreeg hij die prijs in 2011. Toen werd hij in de zomer kampioen. Overigens veroverde de inwoner van Wageningen ook het bekerkampioenschap 2019. ,,De dubbel dus dit seizoen’’, wist Pauw dan ook met enige trots te vertellen.

B-kampioen

In de strijd om het B-kampioenschap kwamen ook twee winnaars. Dat werden Hans van de Weteringh en Rinus van der Molen. Zij zaten maandag ook tegenover elkaar. Na een stugge partij zat er voor Van der Molen niets anders op dan remise te accepteren. Een barrage via snelschaken was nodig.

Duel tussen Rinus van der Molen (links) en Hans van de Weteringh (Foto: Martin Markering)

Van de Weteringh is een geducht vluggeraar en sloeg in het eerste potje meteen toe. In de tweede partij werd het remise en dus werd Van de Weteringh winnaar van de titel.

Zomerschaak

Vanaf maandag 1 juli is er zogeheten zomerschaak, want BSV Bennekom houdt de deuren van De Commanderij voor de liefhebbers de hele zomer open. Iedereen is vanaf 20.00 uur welkom. De Commanderij heeft airco!

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief