Medeoprichter BSV Henk Kelderman overleden

Afgelopen woensdag is in Arnhem op 99-jarige leeftijd Henk Kelderman overleden. Hij was op 2 december 1946 medeoprichter van BSV Bennekom en werd de eerste secretaris. De oprichtingsvergadering vond plaats in het toenmalige café Centraal, later omgedoopt tot café De Rechter.

De Bennekomse Schaakvereniging ontstond door het enthousiasme van enkele meest jeugdige schaakliefhebbers, die vanaf 1935 en opnieuw na de Tweede Wereldoorlog, met en tegen elkaar schaakte ‘’aan huis’’.

Toen na de oorlog het verenigingsleven weer op gang kwam, vonden de vrienden Henk Kelderman, Jan van Holland, Co Haze, Albert van Dusschoten en Jan Kroon in het najaar van 1946 het tijd worden om een schaakvereniging in Bennekom op te richten. Het dorp telde toen circa 6000 inwoners en dat zijn er momenteel minstens 2,5 keer zoveel.

Er kwam een advertentie in de Edesche Courant van 30 november 1946 met een uitnodiging aan schaakliefhebbers om op maandag 2 december 1946 naar café Centraal te komen. Doel: een schaakclub oprichten. Er kwamen achttien liefhebbers en onder leiding van Jan van Holland werd het doel van de avond uiteen gezet. En er werd besloten de Bennekomse Schaakvereniging in het leven te zetten.

Zoals gezegd, Henk Kelderman werd de eerste secretaris. Hij was toen dertig jaar. Voorzitter werd Jan van Holland (24), penningmeester Co Haze (28), wedstrijdleider A. Spruyt en algemeen adjunct F.J. van de Peppel jr. Kelderman maakte zich in de beginjaren onder andere verdienstelijk door regelmatige berichtgeving over de BSV-schaakactiviteiten in de Edesche Courant onder de kop ‘’schaaknieuws’’.

Kelderman bleef secretaris tot het seizoen 1947-1948 en werd opgevolgd door Jan Kroon, die overigens in het seizoen 1954-1955 ‘’promoveerde’’ tot voorzitter. Vanwege zijn werk belandde Kelderman namelijk in Arnhem en werd daar lid van de Koningsloper, de club die later met het huidige ASV fuseerde.

Henk Kelderman deed bij ASV veel werk. Maar ook op andere posten in de schaakwereld. Hij speelde voor bij zijn oude club BSV Bennekom verschillende keren mee met het Kreeft Consultancytoernooi. Onder meer in 2008, 2009 en 2010. Ook was hij regelmatig van de partij in het jaarlijkse Oliebollentoernooi. En natuurlijk in OSBO-verband voor ASV.

Henk zal bij onze toernooien, maar vooral bij ASV gemist worden. Hij ruste in vrede.

Voor een uitgebreid ‘’In memoriam’’, zie deze link: Arnhemse Schaakvereniging

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief