Oud-bestuurslid OSBO en KNSB Henk Wille overleden

Geschokt en verbijsterd zijn wij ook bij BSV door het feit dat woensdag 14 juli op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Arnhem helaas Henk Wille is overleden. Hij was van 1961 tot 1976 bestuurslid van de OSBO. Ook was hij van 1961 tot 1989 KNSB-bestuurslid, waarvan de laatste 14 jaar voorzitter. Henk Wille was sinds 1958 lid van ASV. Zie ook http://www.schaakbond.nl en http://onk.schaakbond.nl.

Op de site van ASV staat een in memoriam http://www.asv-schaken.nl en verder http://www.mensenlinq.nl/mensenlinq/overlijdendg/site/advertentie/detail?pid=2757101.

Hieronder het In Memoriam uit de Arnhemse editie van De Gelderlander van zaterdag 16 juli 2010.

Henk Wille, eeuwig schaak

Op woensdag 14 juli is HenkWille, 83 jaar, overle­den. De Arnhemmer was in de vorige eeuw een ‘vader van de schaaksport’.

Z
ijn prestaties aan het bord waren volgens zijn zoon Erik, voorzitter van de Arnhemse schaakvereniging ASV, ‘verdienste­lijk’. ‘Hij kon behoorlijk schaken en heeft nog in ASV 1 gespeeld’. Aanzien en bekendheid in de Ne­derlandse schaakwereld genoot HenkWille echter vooral vanwege zijn bestuurlijke inspanningen. Ooit ontdekte hij ‘het gevoel dat organiseren en besturen leuk was’. 25 jaar was hij toen hij bij de Doet­inchemse schaakvereniging zijn vinger opstak voor een functie als
wedstrijdleider. Negen jaar later trad hij toe tot het bestuur van de nationale bond KNSB. Hij zou 28 jaar bestuurslid blijven en veertien jaar voorzitter. Wille stond bekend als een diplomaat, die crises bui­ten de deur hield omdat die nega­tief werkten. ‘Ik zocht naar oplos­singen waarin de meeste mensen zich konden vinden’, zei hij in een interview met deze krant in 1989.

Na de legendarische Max Euwe en Michael Botwinnik werd hij als derde Nederlander ooit benoemd tot erelid van de schaakbond.

Wille zei over zijn lange bestuur­stermijn: ‘Als het goed gaat, ben je gauw geneigd te blijven zitten’. Hij was ook de eerste voorzitter van het Max Euwe-instituut, destijds een vooruitstrevende schaakacade­mie en bovendien een schaakmu­seum. Ook bij de oostelijke schaak­bond OSBO, waar hij vijftien jaar lang ‘ bestuurde’, was hij erelid.

Zijn grote verdiensten voor de Ne­derlandse schaaksport leverde hem een benoeming op tot Rid­der in de Orde van Oranje Nassau. In 1999 organiseerde HenkWille een groot schaakfestijn in deWit­te Villa van het Arnhemse Sons­beek met Viktor Kortsnoj als grote trekpleister. Ook bekleedde hij be­stuursfuncties bij de Nationale Sport Federatie NSF ( helft van het hedendaagse NOCNSF), de Gelder­se Sport Federatie, de gymnastiek­bond KNGB en Turncentrum Mid­den- en Oost Nederland.

In 1933 verhuisde hij met zijn ouders van Amersfoort naar Varss­eveld. Daarover schreef hij een boek. ‘Denkend aan Varsseveld en Heelweg’. Verhaal van een niet Ach­terhoeker in de Achterhoek. Dat boek kwam vorige maand uit. Eer­der schreef hij ‘Een eeuw voetbal in Achterhoek en Liemers’. In 1958 kwamWille naar Arnhem, vanwe­ge zijn werk als ambtenaar bij de provincie.

HenkWille was al een tijd ziek.

De crematie is dinsdag in Dieren.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives