Puntverlies derde team bij puntloos ASV 12

Na de storm op donderdag 18 januari toog het derde team naar Arnhem. Doel: punten weg te halen bij het op papier zwakkere ASV 12. Het pakte anders uit!

Het verkeersinfarct vanwege de vele omgevallen trucks bleek er niet meer te zijn dus dat viel mee.

Het begon in ieder geval ook goed, nadat Pim Rijmer de dame cadeau gaf aan Dick Brehen. Er zaten allerlei penningen in de stelling, maar dit was wel de slechtste keuze. Intussen was Rinus van der Molen in de verdediging gedrongen met aanval van loper en torens op een open g-lijn. Eén van de torens kwam op de zevende lijn en vervolgens ook de tweede toren. Zijn tegenstander Hans Meijer was even de kluts kwijt en in plaats van mat in enkele zetten, bood hij remise aan. Hij dacht ten onrechte dacht dat een pion dreigde door te lopen.

Op bord 1 had Hans van de Weteringh een kwaliteit geofferd met pionwinst, maar door een tussenschaak was zijn stelling veel minder en was het vechten voor remise. Dat bleek niet mogelijk. Gerhard Bakker had tegen Jan Sanders een prachtige aanval op de koningsstelling, die eigenlijk niet meer te pareren was. Echter door een tegenaanval met een afwikkeling van stukken, kwam Gerhard ineens een stuk achter. Hij vocht door in de hoop op een fout van de tegenstander, maar dat was tevergeefs.

Kees van Dijk maakte daarna met zwart een pionneneindspel mooi af. Eerst moest de witte koning naar de damevleugel om een pion tegen te houden en daarna stond hij te ver, om de andere pionnen op de koningsvleugel te beschermen.

Het lot van het derde lag in handen van Jaap van Donkelaar. Die had tegen Werner Gubbels een heel moeilijk eindspel met elk een paard, maar met twee tegen één pion. Hij moest doorspelen van teamcaptain Rinus van der Molen, ook al werd er door de Arnhemmers gesmoesd dat het remise was. Carlsen zou dit eindspel ongetwijfeld hebben gewonnen, maar aangezien het steeds later werd en de vermoeidheid was af te lezen op Jaap z’n gezicht, werd de vrede getekend en de eindstand slechts 3-3.

 
T ASV 12 1252 BSV Bennekom 3 1500 3 3 do 18 jan
1. André de Groot 1397 Hans van de Weteringh 1538 1 0
2. Theo van Lotringen 1230 Kees van Dijk 1590 0 1
3. Jan Sanders 1346 Gerhard Bakker 1550 1 0
4. Hans Meijer 1352 Rinus van der Molen 1489 ½ ½
5. Werner Gubbels 933 Jaap van Donkelaar 1419 ½ ½
6. Pim Rijmer Dick Brehen 1411 0 1

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief