Rembrandt Bruil (10) wint Jeugdschaaktoernooi BSV

Bijna vergat Rembrandt Bruil uit Elst bij Arnhem, de tienjarige winnaar van het 32 Jeugdschaaktoernooi van BSV Bennekom, de prijsuitreiking. Schaken, schaken. Dat is hét plezier voor Rembrandt. Hij bleef dan ook, wachtend op de prijsuitreiking, vol overgave vluggeren. Tot zijn naam werd afgeroepen. Pas toen meldde de jeugdige Elstenaar zich bij de Bennekomse jeugdleider en medeorganisator Jan Wouters om zijn beker op te halen.

Zie ook sport Ede Stad digitaal

Fotoverslag onderaan!

Complimenten waren er na afloop van het 32e Jeugdschaaktoernooi voor de organisatie, onder leiding van Paul Constant, te over. Terecht, maar de 117 deelnemers maakten van groot naar klein er vooral zelf een schaakfeest van. En los van de vele vrijwilligers van de organiserende club, dat ging soms ook mede onder toezicht van hun enthousiaste ouders. Zij zagen gedurig, in het kwartiertje tijd dat elke speler beschikbaar heeft voor de partij, de meest verschrikkelijkste dingen op het bord gebeuren. Even vrolijk werd daarna aan het volgende duel begonnen. Zelfs waren er in de hoogste groep fanatieke spelers, die elke gespeelde zet noteerden.

Daverde vorig jaar Geert van Hoorn uit Westervoort als winnaar door de hoofdgroep, dit keer was dat Rembrandt Bruil. Ook van de Toren Arnhem. Hij deed dat samen met de één jaar oudere Mick van Randtwijk van de Schaakmaat Apeldoorn. Zonder dralen werd tot aan de zesde ronde iedereen aan de zegekar gebonden. Met Casper Wouters (Schaakmaat) en Dominic van Dijk (de Cirkel) konden zij dan ook bogen op een hoge, zo niet de hoogste rating. Casper en Dominic werden echter geen echte concurrenten. Zij morste onderweg teveel punten.

In die zesde ronde stuitte Rembrandt en Mick op elkaar. Dat werd een felle partij en die werd ruimschoots gewonnen door Rembrandt. Het pleit was daarmee beslecht. Rembrandt won nog zonder blikken of blozen van Christiaan van der Gaag (SV Wageningen) en Mick voegde via winst op Willeke Knottnerus (De Toren Arnhem) nog een punt aan de score toe. Dus werd Rembrandt zonder puntenverlies winnaar. En die honderd procent score stond al enkele jaren niet meer achter de toernooiwinnaar.

En het verhaal van de jeugdige Bruil is een aparte story. Volgens zijn vader schaakt Rembrandt pas twee jaar. Hij bereikte onder tussen twee keer een tweede plaats in een IJSCO-toernooi en verloor daarbij één keer de barrage. Bij het eerste IJSCO-toernooi van dit seizoen in Elst, eindigde Rembrandt als vierde achter de toppers Dimitrios Loutragotis, Malcolm Lok en Dominic van Dijk. Maandagmorgen zat hij nog gewoon op school. Speciaal werd voor het toernooi de middag vrij gevraagd. Simpel omdat Rembrandt graag wilde mee doen in Bennekom. En het legde de Elstenaar geen windeieren.

Omdat de concurrentie teveel punten verspeelde, eindigde van hen Dominic van Dijk (16), met een rating van 1615 als eerste geplaatst, slechts op de derde plaats met 3,5 punten. Hij kreeg klop van Mick van Randtwijk, Rembrandt Bruil en Willeke Knottnerus. Tegen Casper Wouters werd het remise. Als vierde in groep A eindigde Apeldoorner Gerhard van der Knijff. Hij kwam ook op 3,5 punten uit. Overigens scoorden Reimer Weits (Houten) en Dries Wedda (De Toren) in groep B elf 5,5 punten.  Dries werd winnaar door betere weerstandpunten.

Ongeslagen bleven verder nog Leonard van der Knijff uit Apeldoorn (groep C),  Wiard van der Weijden uit Zutphen (groep D), Ruben Schreuder uit Deventer (groep E), Sara Martinez uit Wageningen (groep H), Luc Mulderij uit Putten (groep K), Justin van Putten uit Zwolle (groep M) en Atze Harmsen uit Deventer (groep N).

Regionaal waren er ook succesjes. Anne-Jan van de Steen (Ede) werd vierde in groep B, zijn clubgenoot Rowan van der Steen deed dat in groep D,  Anne Martinez in groep E, Frank van Wijngaarden (Cirkel) in groep F. Sara Martinez (SV Wageningen) won in groep H en Elmar Roothaan (SV Wageningen) werd derde. Emilio Weenink (SV Wageningen) werd tweede in groep I, Maaike Gorissen (BSV) vierde in groep J en Arnold Lückerath (BSV) vierde in groep K. Clubgenoot Onno Korenneef won in groep L, Nathan Stijf (De Cirkel) werd derde in groep M en Stan de Bruin (BSV Bennekom) tweede in groep N.

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives