Riksen snel klaar in topper met Bunt

Riksen was snel klaar

Wederom 12 schakers hadden de weg naar de Commanderij weer weten te vinden. Twee toppers werden er door de computer ingedeeld, te weten Teunis Bunt tegen John Riksen en Noël Bovens tegen Martin Markering. Ook de strijd tussen de nog ongeslagen Chris van Oosterwijk en Teun Alting kon, in ieder geval voor de ranglijst, een topper genoemd worden.

Bunt speelde het met de vierpionnenaanval in het Konings-Indisch agressief en dat zag er best aardig uit.  Riksen verdedigde onorthodox en dat bleek de juiste strategie. Bunt plantte een paard op d6 in de stelling van Riksen. Dat zag er mooi uit, maar het was gewoon een miskleun. Riksen ruilde de loper op e2 en die moest Bunt met de dame terugnemen. Riksen kon daarna het gedekte paard op d6 slaan omdat de pion op e5 die die taak uitvoerde gepend stond. Niet veel later konden de stukken in het doosje. Bovens en Markering waren ook snel klaar, maar hier werd aan het eind de vrede getekend. Bovens speelde een zijvariant van het Frans. Markering kende het niet en kon de verleiding niet weerstaan om een pion op a4 te winnen. Dit kostte heel veel tijd en Bovens kreeg een prachtige stelling. Met iets agressiever spel had hij waarschijnlijk voor voordeel kunnen gaan, nu speelde hij het solide en hoewel Markering nog steeds een pion voorstond koos hij eieren voor zijn geld toen Bovens remise aanbod.

Bovens drukte niet door tegen Markering

De wedstrijd tussen van Oosterwijk en Alting was de langsre partij van de avond. Van Oosterwijk offerde in het Frans een pion. Via een omweg nam Alting deze aan en hoewel hij gedrukt kwam te staan, kwam hij niet echt in de problemen. Tot een slotgevecht kwam het door zetherhaling niet. Misschien had Alting net als vorige week nog wat kunnen proberen, maar hij was tevreden met het behoud van de ongeslagen status. De jeugdstrijd tussen Micheal Issa en Philip Gabbert was een echt op-en-neer gevecht. Issa verloor een stuk in de opening en Gabbert leek op weg naar zijn eerste overwinning. Hij overzag echter een dubbele aanval op twee stukken en toen was het weer spannend. Gabbert leek nog steeds beter te staan, maar Issa speelde het handiger. Toen Gabbert vergat met de a-pion door te lopen en Issa dat wel deed met de centrumpion was het punt uiteindelijk toch voor de laatste.

De jeugd speelde een op-en-neer partij

Sjoerd de Rave won een pion tegen Jaap van Donkelaar, maar zoals wel vaker wordt er dan een ongekende agressie in van Donkelaar losgemaakt. De koning van de Rave stond een beetje op de tocht en van Donkelaar vloog er met zwaar geschut op af. Een dame, twee torens en een paard bracht hij binnen schootsafstand van de arme witte koning die zijn hulptroepen er wat amechtig omheen zag staan. Eén schotenwisseling, het ruilen van een verdedigende toren, was voldoende voor de Rave om de vlag te strijken. Ook René Bakker kon eindelijk een punt bijschrijven. Tegen Hans van de Weteringh speelde hij weer een gedegen opening en won eerst een pion en daarna een kwaliteit. Die gaf hij terug om met een mooie doorbraak op de koningsvleugel zijn pion door te laten lopen. Van de Weteringh probeerde dat ook, maar die pion was te traag en toen hij een toren moest geven om de vijandelijk promotie ongedaan te maken kon dit pionnetje makkelijk gestopt worden.

Het resultaat van dit alles is dat Markering nog steeds op kop gaat met een voorsprong op doelsaldo ten opzichte van van Oosterwijk die iets lager geklasseerde tegenstand heeft gehad. In groep B voeren Micheal Issa en Jaap van Donkelaar het peloton aan met 2 uit 3 waarbij Issa een minimale voorsprong heeft.

Bakker zet eindelijk goed positioneel gevoel om in punt

Alting weer tevreden met remise ondanks pion meer

Teunis Bunt eindelijk eens op de foto

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief