Schaakjeugd leeft zich uit op toernooi in Bennekom

Hij oogt klein, maar zijn schaakdaden zijn al behoorlijk groot. Hij is de bijna dertienjarige Jasper Zwirs uit Apeldoorn. En hij won maandag ongeslagen het 29e BSV Jeugdschaaktoernooi. In navolging van zijn broer Nico (15), die vorig jaar zegevierde in groep A, terwijl Jasper toen won in de categorie tot twaalf jaar. In de slotronde versloeg Jasper gedecideerd zijn enig over gebleven en twee jaar oudere concurrent Simon van Dijk uit Wychen. Wageninger Peter van Hintum (15) eindigde als vierde in groep A.  Zie ook www.edestad.nl

En weer werd het een prachtige schaakmiddag in Denksportcentrum De Commanderij én dus opnieuw is er propaganda gemaakt voor de schaaksport. Een conclusie, die na afloop van deze aflevering van het roemruchte jeugdtoernooi van de Bennekomse Schaakvereniging hout snijdt. In de 29e editie bonden 97 meisjes en jongens met elkaar de strijd aan op het bord met de 64 velden. Ook veel heel jonge schakers en schaaksters. Meisjes en jongens van zes, zeven en acht jaar schoven aan. Tess van Randtwijk uit Apeldoorn was de jongste. Zij werd enkele weken terug zes jaar.

De jeugd streed in de zeven ronden met veel plezier en bezorgden ook de ruimschoots aanwezige ouders en begeleiders een prachtige middag. Daar werkte de fraaie herfstdag aan mee. De jeugd kon zich tussen het schaken door naar hartenlust zich uitleven op het plein van De Commanderij. Zij kwamen, toen het door Hans Gillet en Hotze Tette Hofstra bemande startbureau open was, in drommen binnen. Daaronder veel jongelui uit regio en ook vijf leden van de organiserende club, waar de jeugdafdeling op maandagvond ook bloeit.

Direct na het startschot van preses Jan Wouters is er volop concentratie. Natuurlijk en vooral in de lagere groepen, vliegen als het ware de stukken meteen in het rond. Zo snel wordt er gezet. De klokken, elke speler kreeg een kwartier tijd, zijn zelden scherprechter. Met uitzondering van groep A bij de oudste categorie (tot zeventien jaar), waar nog wel eens vuurwerk valt te zien rond het uurwerk. En daar wordt ook veel minder gekwekt. Soms is het even anders bij jongere groepen, al heeft de zaalleiding alles prima in de hand. Er valt dan ook geen wanklank.

Toernooiwinnaar Jasper Zwirs startte bij de deelnemers tot 17 jaar het toernooi niet met de hoogste ijscorating (schaakkracht in cijfers). Hij heeft zelfs ruim 200 punten minder dan Jorik Quint uit Wychen en ook ruim140 punten minder dan Peter van Hintum. Jasper startte niet echt overtuigend. Remise tegen Thomas Mons uit Arnhem, die uiteindelijk maar twee punten scoorde. Wel was er daarna winst op Freek Hegge uit Putten en de zege op concurrent Jorik Quint mocht er ook zijn. Terwijl het in ronde vier tegen Peter van Hintum remise werd.

In de drie resterende ronden was Jasper Zwirs ongenaakbaar. Concurrent Bas Koster uit Wychen, Amber van de Broek uit Arnhem (het enige meisje in de hoofdgroep en die vorig jaar tweede werd bij de 12-jarigen) werden aan de zegekar gebonden. En zoals gezegd ook Simon Koster, die op dat moment een half puntje minder had dan Jasper, maar werd overklast. Simon pakte wel nog de tweede prijs. En dat dankte hij mede aan de nederlaag die Peter van Hintum in de slotronde leed tegen Bas Koster. Deze werd zodoende derde, terwijl Peter met de vierde plek genoegen moest nemen.

Jasper Zwirs zette als vijfjarige zijn eerste stappen op het schaakbord. Hij speelt nu bij Schaakstad in Apeldoorn met de senioren mee en groeit snel in schaakkracht. ,,Ik heb de laatste tijd veel gespeeld en weinig verloren. Het ging in Bennekom gemakkelijk’’, vond Jasper van zijn toernooiwinst. En dat misschien in de wetenschap dat grootmeester Loek van Wely ooit ook won in Bennekom.

Overigens eindigde Bram Markering uit Bennekom in groep C bij de ’oudere’ jeugd op de tweede plaats. Hij verloor alleen van Bart Borm uit Arnhem, die honderd procent scoorde. Cisko Loos uit Ede won vorig jaar groep C en haalde nu twee punten in groep B. Jim Pronk uit Ede scoorde daar een halfje meer, terwijl Tom Nijenhuis uit Ede, maar spelend voor BSV, twee punten haalde in groep C.

De elfjarige Chiel Koster uit Wychen won de hoogste groep van de deelnemers tot 12 jaar. Hij verloor alleen van Geert van Hoorn uit Arnhem (vierde) en moest remise toe staan aan concurrent Tim Evendijk van het Edese De Cirkel, die met 4,5 punten in deze groep D derde werd. Eerder boekte Chiel een belangrijke zege op Gerhard van de Knijf uit Apeldoorn. Deze werd uiteindelijk met vijf punten tweede.

Pas in groep G viel weer een regionaal succes te noteren. Maarten Markering van BSV werd daar nipt vierde met drie punten. Jense Otte uit Wageningen deed van zich spreken in groep H. Zij won die groep met zes punten. Monyuan Cai van De Cirkel eindigde als vierde in groep I en Dylan van Tongeren uit Wageningen bereikte met vijf punten een eerste plaats in groep J. Terwijl Jacob Quak van de Bennekomse SV met 5,5 punten tweede in groep L en Tjahzi Oosterkamp van BSV in deze groep vierde werd. Sterk presenteerde Kas Gorissen van BSV in groep M. Alle partijen werden gewonnen. Zus Maaike werd vierde met 3,5 punten.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief