Schaakteam St. Alexanderschool presteert op NK

Het schaakteam van de St. Alexanderschool is zaterdag in Arnhem op de veertiende plaats geëindigd in de landelijke finale NK Schoolschaken. De door BSV Bennekom opgeleide spelers Kas Gorissen, Stan de Bruin, Johan Hoksbergen en Maaike Gorissen, werden eerder tweede tijdens de Bennekomse titelstrijd. Een team van De Prinsenakkerschool (kampioen van Bennekom) eindigde in het NK op de 26e plaats.

In Arnhem gingen liefst  38 scholen, met evenveel teams van vier spelers, de strijd aan om de titel “Kampioen van Nederland in het Basisonderwijs 2014”. In totaal moesten negen partijen worden gespeeld, verdeeld over de twee finaledagen.

De aanloop naar deze finale begon voor St. Alexanderschool al in januari 2014 bij het Bennekoms Schoolschaakkampioenschap, waar het schaakteam door tweede te worden een plaatsbewijs verdiende voor de halve finale van de Oostelijke Schaakbond (OSBO) Basisschoolkampioenschappen in Arnhem. Daar werden ze overtuigend eerste en in de finale van de OSBO op 29 maart, eindigden de St. Alexanderschool op de derde plek. En dat was ruim voldoende was voor deelname aan de landelijke finale.

De teams die aantraden in deze landelijke eindstrijd, kwamen vanuit alle windstreken van het land. Hoewel het niveau veel hoger lag dan in de voorronden, deed de St. Alexanderschool volop mee. Na de eerste finaledag stond het team met 6 match- en 10,5 bordpunten op een mooie zestiende plek. Het team van De Prinsenakkerschool, dat met een wild card de finale was binnengestapt, kwam in de eerste cyclus met 3 match- en 9 bordpunten tot de 33e plaats .

Afgelopen zaterdag op de tweede finaledag verbeterde de St. Alexanderschool haar positie. Zij wonnen één duel, speelden er twee gelijk en verloren één wedstrijd. De St. Alexanderschool eindigde daardoor als veertiende van Nederland met een score van 10 match- en 18,5 bordpunten. Stan de Bruin en Johan Hoksbergen scoorden 5,5 punten uit negen partijen, Maaike Gorissen kwam tot 4,5 punten en Kas Gorissen, op bord 1, scoorde totaal 3 punten.

De Prinsenakkerschool verbeterde zaterdag in de tweede cyclus ook haar positie. Er werd twee keer met 3-1 gewonnen en twee keer met dezelfde cijfers verloren. En daardoor klom het team in de eindstand zeven plaatsen tot de 26e plaats. In het basisteam scoorden Mark Bakker 6 punten uit 8 duels, kwam Pascal van den Hudding tot 2,5 punten uit 7, Yannick Neleman (jeugdlid van BSV Bennekom) tot 1,5 uit 7 en Nathan van Etteger tot 4 uit 7. Zaterdag speelden ook Jair Krabbenborg en Daniël Hemmer enkele wedstrijden.

Het gegeven dat in januari ruim 2300 basisscholen aan deze schaakcyclus zijn begonnen, een eervol eindresultaat voor de Bennekomse scholen.