Schaakteams BSV Bennekom uit strijd OSBO Cup

Volkomen onverwacht is BSV Bennekom uitgeschakeld voor de OSBO Cup, de bekercompetitie van de regionale schaakbond. Dat het derde team in de tweede ronde een maatje te klein zou zijn voor SMB 1, was ingecalculeerd. Niet, dat het tweede team van derdeklasser Tornado zou verliezen. Echter werd, nog wel thuis in De Commanderij, door team 2 met 2,5-1,5 verloren.

Zie ook verslag Tornado

De vreugde in het kamp van Tornado na afloop was begrijpelijk. Wellicht niet verwacht en toch gekregen: de derde ronde van de OSBO Cup.  En dat zat er tegen het einde van de wedstrijd ook niet in. Bij een 1-1 stand maakte twee ketsers aan Bennekomse kant  een einde aan de eventuele bekerdroom van BSV Bennekom.

Tornado kwam naar Bennekom met een team, dat qua rating (meting schaakkracht) ruim 200 punten minder sterk was dat de thuisclub. Dat leidde er toe, dat op bord 2 Noël Bovens (BSV 1866) het op nam tegen Rijk-Pieter Hofstede (2055).  Redelijk snel  besloten beide spelers het punt te delen. Dat deden ook Teun Alting (BSV 1667) en John Alblas (1752). Zij streden flink wat langer voor dat het zover was. Er restte echter een toreneindspel met lopers van ongelijke kleur.

Onduidelijk

Op dat moment was nog niet echt duidelijk hoe het zou aflopen. Harry Verhoef (BSV 1838) en Jan de Haas (1752) waren in verwoed gevecht gewikkeld, waarbij Verhoef de beste kans leek te hebben. Remiseachtig zag het er in de partij tussen Wim Thieme (1911) en Stan Jacobs (1499).

De speler van Tornado deed ook zo’n aanbod.  Thieme negeerde echter de aanbeveling  van teamcaptain Bovens om het aan te nemen. En dat kwam Thieme duur te staan. Hij blunderde plompverloren een volle toren weg (1-2).

Dit resultaat maakte de situatie ineens totaal anders. Verhoef moest zijn ploeg redden door te winnen. Dat kon hij ook, want er was aanval en er werd materiaal gewonnen.  De Bennekommer maakte het echter niet af en ging zelfs in de fout. De Haas tastte toe en bood vervolgens remise aan. Verhoef kon niet anders doen, dan het aanbod aannemen. Dus was het 1,5-2,5 voor Tornado en feest bij de ploeg uit Druten.

Derde team

Totaal anders liep de wedstrijd tussen BSV Bennekom 3 en SMB 1. De Nijmegenaren konden bogen op  aanmerkelijk  meer schaakkracht. Het verschil in het nadeel van de thuisploeg bedroeg bijna 1000 punten. Toch werd door de Bennekomse ploeg alles gedaan om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Dat lukte echter niet.

Gerhard Bakker (BSV) kreeg een koningsaanval over zich van Bram Rijkschroeff. De verdediging van Bakker kon dat niet aan. Ook het vechten van Kees van Dijk in het duel met Marten Smit (SMB) bleek tegen de bierkaai te zijn. En op bord 4 streed Rinus van der Molen (BSV) uiteindelijk een ongelijke strijd vanwege twee lopers met een witte kleur, terwijl zijn pionnen op wit stonden.

En dan was er René Bakker (bord 1 BSV), die streed tegen Jelle van Diermen. Bakker kreeg een prima uitgangspunt voor een mooi resultaat. Echter kwam dat er na uren strijd niet uit. De Bennekommer deed het even minder goed en dat werd prompt afgestraft (0-4).

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives