Schaakvereniging BSV Bennekom van start in landelijke competitie

Op zaterdag 18 september trok de hoofdmacht van de Bennekomse schaakvereniging er op uit om aan te treden tegen het achttal van het tweede team van UVS Nijmegen.
Eindelijk na dik anderhalf jaar geen schaken in competitieverband mogen we weer. Vooraf denk je na een dergelijke periode: “zijn we het schaakspelletje niet verleerd, blunder je niet al vroeg een stuk weg?
Niets van dat alles, er werd op alle borden moedig gestreden en het niveau mocht er al meteen zijn.

Na de openingsfase was er nog weinig van te zeggen. Wel viel op dat Hotze Tette Hofstra, Teunis Bunt en Ed de Beule aanvallend uit de startblokken waren gekomen. Op de andere borden was het bedachtzaam manoeuvreren.

John Riksen kreeg het lastig in het middenspel. Zijn tegenstander Quint had veel lichte stukken en die werden John te machtig. Daarentegen drukte Hotze met creatief spel door en bracht de koning van zijn tegenstander Diderick Holtland aan de wandel. Zo een mijnenveld in. De overwinning kon niet uitblijven.

Sjoerd Meijer die dit seizoen extern meespeelt met BSV Bennekom in de landelijke competitie kon terugzien op een degelijk debuut. Hij had een winstkans maar kon zo maar een zet later ook verliezen. In overleg met teamcaptain Ed de Beule mocht hij remise aanbieden hetgeen werd aangenomen.

Rond de eerste tijdscontrole ging het even mis met BSV. Ed de Beule leek de overhand te hebben maar er werd taai verdedigd door Pepijn van Erp. Toch wist Ed af te wikkelen naar een gunstig toren en pionneneindspel. Ed miste een grote kans op beter en mogelijk zelf winnend spel, en ging een zet later de mist met een torenruil. Een vijandelijke pion kon eerder promoveren tot dame dan de opgerukte pion van Ed.
Zo stonden we met 2,5 tegen 1,5 achter. En de vooruitzichten waren niet bepaald rooskleurig. Martijn Pauw vocht als een leeuw in een verloren eindspel. Rembrandt Bruil aan bord 1 kon buigen op materiaalvoorsprong van een dame tegen een toren maar wel met minder pionnen. Teunis Bunt zag zijn voordeel verdampen en kwam wat minder te staan. En Chris van Oosterwijk was verwikkeld in een lastig paard-eindspel met een pionnetje minder.

Echter toen keerde de match. Teunis Bunt won toch zijn partij, en Martijn Pauw rechte zijn rug en wist er een remise uit te slepen toen zijn tegenstander Thomas Willemsen steken liet vallen.
Ondertussen was Rembrandt op deskundige wijze het voordeel van zijn dame tegen de vijandelijke toren aan het uitbuiten. Met de nodige precisie raapte hij de ene pion na de ander op, en op een gegeven moment was er geen houden meer aan. Zijn tegenstander Dennis Breuker moest na een taaie lange strijd opgeven.
Zo stonden we ineens met 4 tegen 3 voor, met nog een bord te gaan.
Chris van Oosterwijk was inmiddels ook zijn laatste pion kwijtgeraakt en dacht nog even met de koning in de hoek op een pat net. Maar zijn tegenstander Jan Hendrik Donkervoort zette Chris vakkundig met koning, paard en pion mat.

De kop is er dus af, met een gelijkspel als eerste wapenfeit. 9 oktober speelt BSV Bennekom thuis tegen En Passant uit Bunschoten. Dat belooft wederom spannend te worden.

Rating
 
Rating
  Breuker, D.M. (Dennis) 2046   Bruil, R.A. (Rembrandt) 2142 0 – 1
  Quint, J.H.M.M. (Hans) 1922   Riksen, J.B. (John) 1983 1 – 0
  Holtland, D.D. (Diderick) 1948   Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2221 0 – 1
  Willemsen, T. (Thomas) 1979   Pauw, M.R. (Martijn) 1933 ½ – ½
  Erp van, P.J. (Pepijn) 1893   Beule de, E.C.A. (Ed) 1979 1 – 0
  Plassche van de, R.A. (Ruud) 1962   Meijer, S.T. (Sjoerd) 1907 ½ – ½
  Spoel van der, R.M.A. (Ruud) 1848   Bunt, T. (Teunis) 1919 0 – 1
  Donkervoort, J.H. (Jan-Hendrik) 1607   Oosterwijk van, C.G. (Chris) 1775 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1901   Gemiddelde Rating: 1982 4-4

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief