Schoolschaaktitel Bennekom voor Prinsenakkerschool

Plaats: het Denksportcentrum De Commanderij in Bennekom. Tijd: woensdagmiddag tegen vijf uur. Bij de spelers van Prinsenakkerschool 1 gingen de armen juichend omhoog. Want, Pascal van den Hudding won in de finale van de strijd om de schoolschaaktitel Bennekom van Stan de Bruin. En die is van de tegenstander Alexanderschool. Het duel eindigde door deze uitslag in 2-2. Omdat de Prinsenakkerschool even beter scoorde in de voorronden, pakte die school de titel.

Onderaan fotoverslag

De spanning was te snijden tijdens de finale van het door de Bennekomse Schaakvereniging BSV georganiseerde toernooi. De eindstrijd ging evenals vorig jaar tussen de Alexanderschool (titelverdediger) en de Prinsenakkerschool. En eerstgenoemde school nam een 0-2 voorsprong. Johan Hoksbergen won van Daniël Hemmer en Jair Krabbenborg klopte Maaike Gorissen. Dus leek er niets mis te kunnen gaan voor de Alexanderschool. De titel was bijna in de tas.

Alles en iedereen verzamelde zich vervolgens om de twee overige (top)borden. Nog net geen rode koontjes verschenen er, maar de spanning ging wel naar het kookpunt toen Mark Bakker tegen scoorde. Hij liet kopman Kas Gorissen struikelen. Dus richtte spelers en de talrijke ouders hun blikken op het bord (twee) van Pascal en Stan. Bij remise was de Alexanderschool kampioen. Echter, Stan raakte de weg een beetje kwijt en Pascal tastte meteen keihard toe.

Even later konden de vier van de Prinsenakker juichen en hielden zij blij en trots als een pauw de grote beker omhoog. Zij dansten er mee door de zaal. En de cup zal een dag later op school triomfantelijk zijn getoond. Evenals de vier ‘’gouden’’ medailles, die jeugdleider Jan Wouters eerder bij de spelers had omgehangen. Prangende vraag is alleen nog of de kampioen van Bennekom naar de regionale halve finale mag. Want, de Prinsenakker werd met hetzelfde team dinsdagavond ook in Ede kampioen. In ieder geval gaat de Alexanderschool 1 op 15 maart wel naar Arnhem en mogelijk ook Prinsenakkerschool 2 en Alexanderschool 2.

Elf teams van Bennekomse scholen gaven acte de présence voor deze aflevering van het schoolschaken voor basisscholen in Bennekom. De Prinsenakkerschool speelde met vier teams, de Alexanderschool kwam zelfs met zes teams, terwijl de Wingerd één team afvaardigde. Het betekende volle bak in de grote zaal van De Commanderij, ook al omdat tal van ouders en leerkrachten acte de présence gaven. Overigens werden de teams in twee groepen ingedeeld, speelden vijf voorronden en vervolgens kruisfinales.

In groep A heerste Prinsenakkerschool 1. Alle duels werden met 4-0 gewonnen. Alexanderschool 2 eindigde als tweede. Het verloor van de groepswinnaar en van de Prinsenakkerschool 3. Dit laatstgenoemde team werd derde. In groep B was Alexanderschool 1 niet te kloppen. Slechts één bordpunt werd verspeeld en wel tegen Prinsenakker 2, dat derde werd. Het kostte achteraf Alexanderschool de titel. In de kruisfinale won Prinsenakker 1 van hun tweede team en deed Alexanderschool 1 hetzelfde tegen hun tweede team.

Logisch dat het uiteindelijk draaide om de finale. Mark Bakker, Pascal van den Hudding, Daniel Hemmer en Jair Krabbenborg  van de Prinsenakkerschool 1 wonnen, zoals gezegd, daarin uiteindelijk tegen Kas Gorissen, Stan de Bruin, Johan van Hoksbergen en Maaike Gorissen van de Alexanderschool 1. De strijd om de derde plaats tussen Prinsenakkerschool 2 en Alexanderschool 2 werd gewonnen door eerstgenoemd team. Twan Sinnige van de Alexanderschool 5 werd uitgeroepen tot topscoorder. Met vier andere spelers scoorde hij 7 uit 7.

Wedstrijdleider was Hotze Tette Hofstra, samen met Jan Wouters. Terwijl ook Teun Alting, Wim Thieme, Hans Gillet, Kees van Dijk en Jaap Nugteren namens BSV Bennekom in de organisatie assistentie verleenden. Alle deelnemers kregen bij de prijsuitreiking een leuke herinnering aan het kampioenschap mee naar huis.

De organiserende schaakvereniging BSV hoopt dat het schaken in het schoolschaaktoernooi naar meer smaakt. Enthousiaste kinderen kunnen terecht bij BSV op maandag van 18.45 tot 20.00 uur in De Commanderij. Zij krijgen les en spelen competitie.  De eerste vier keer kun je het gratis uitproberen. Inlichtingen bij Jan Wouters, jeugdleider BSV, tel. (0318) 41 62 80, e-mail [email protected] website www.bennekomsesv.nl

Eindstand

1. Prinsenakkerschool; 2. Alexanderschool 1;  3. Prinsenakkerschool 2; 4. Alexanderschool 2; 5. Alexanderschool 3;  6. Prinsenakkerschool 4; 7. Prinsenakkerschool 3; 8. Alexanderschool 4;  9. Alexanderschool 6; 10. Alexanderschool 5; 11. De Wingerd.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives