Slechte (her)start voor landelijk BSV team

Plotsklaps was daar ineens weer extern competitieschaak en het landelijk team kon gelijk weer aan de bak. Eerst voor de KNSB cup tegen het twee klassen hoger spelende UVS en daarna voor de KNSB competitie uit tegen de combinatie van PION uit Groesbeek en Mook. Erg succesvol werd het allemaal niet…..

Dat het moeilijk zou worden in Nijmegen was van te voren al duidelijk en inderdaad gemiddeld had UVS wat meer ratingpunten achter het bord zitten dan de Bennekommers. Toch werd het een echte wedstrijd. Niet bij Martin Markering die tegen FIDE meester Joost Retera een zware avond had. Hij kwam in een iets mindere variant van het Frans terecht en zijn tegenstander plette de zwarte tegenstander zetje voor zetje als een ware boa constrictor. Markering speelde niet eens zo slecht, maar zijn tegenstander deed het gewoon beter. Hotze Hofstra speelde op bord 1 een moeilijke partij tegen John Pijkeren. Hij won weliswaar een pion en daarna nog ééntje, maar zijn stukken stonden niet lekker en op één klein kansje voor beide zijden na, was de partij gewoon in evenwicht. Teunis Bunt kon amper lopen, maar schaken ging wonderbaarlijk goed. Op bord 4 speelde hij tegen Ruud van der Spoel, dezelfde tegenstander als in de competitie, en weer trok hij aan het langste end. Dat ging niet vanzelf deze keer. In een chaotische partij leek hij met zwart lang dubieus te staan, maar ook wit had verdachte zwakheden in de stelling. In tijdnood werden door beide kansen gemist en uiteindelijk bleek Bunt de koelbloedigste. Dus kwam het op Ed de Beule aan om tegen de zeer sterke Anton van Rijn potten te breken. En de Beule kwam nog een heel eind. Zijn tegenstander manoeuvreerde dat het een lieve lust was en kwam wel wat beter te staan, maar de Beule gaf geen krimp. Hij leek goede kansen te hebben om het halfje binnen te halen voor de snelschaakbarrage. De lange schaakpauze speelde hem echter op het laatst parten. Hij vergiste zich in de speeltijd en ging door zijn tijd in een stelling die misschien wel te houden was geweest. Jammer, maar al met al was 1,5 – 2,5 verlies niet eens zo’n slecht resultaat.

Rating
 
Rating
  Pijkeren, J. (Jan) 2188   Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2224 ½ – ½
  Retera, J.J.C.M. (Joost) 2233   Markering, M.A. (Martin) 1866 1 – 0
  Rijn van, A.B. (Anton) 2188   Beule de, E.C.A. (Ed) 1967 1 – 0
  Spoel van der, R.M.A. (Ruud) 1844   Bunt, T. (Teunis) 1894 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 2113   Gemiddelde Rating: 1988 2½-1½

 

In Mook was het de zaterdag daarop wel echt heel slecht. Het begon nog geed met een soepele overwinning van Sjoerd Meijer op een jeugdspeler, maar daarna wisten alleen John Riksen, Teunis Bunt en Hotze Hofstra ieder nog een halfje toe te voegen. Het spel van de verliezers zullen we maar met de mantel der liefde bedekken en er niet al te veel woorden aan vuil maken. Enkele tegenstanders groeide boven zichzelf uit met name op de onderste borden, maar wat sommige Bennekommers lieten zien was niet best. Het enige voordeel van collectief falen is dat niemand zich het puntverlies hoeft aan te rekenen. We zullen het maar op de lange pauze gooien en hopen dat het vizier in de volgende ronde scherper staat. En verder zijn natuurlijk de felicitaties aan Groesbeek en Mook op zijn plaats. Met een paar invallers 5,5 – 2,5 winnen is gewoon goed gedaan.

Rating
 
Rating
  Wijnhoven, T.L.M. (Theo) 2096   Hofstra, H.T.J. (Hotze Tette) 2224 ½ – ½
  Ruijter de, L. (Luuk) 2187   Bakker, M.H. (Martijn) 2065 1 – 0
  Auwens, M. (Michel) 1792   Riksen, J.B. (John) 1989 ½ – ½
  Veenstra, W.M. (Wopke) 1916   Markering, M.A. (Martin) 1866 1 – 0
  Fleuren, J. (Jan) 2066   Pauw, M.R. (Martijn) 1953 1 – 0
  Knippenberg, H. (Hidde) 1671   Meijer, S.T. (Sjoerd) 1923 0 – 1
  Zollinger, R. (Ronald) 1771   Beule de, E.C.A. (Ed) 1967 1 – 0
  Valk de, J.L. (Jo) 1683   Bunt, T. (Teunis) 1894 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 1898   Gemiddelde Rating: 1985 5½-2½

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief