Slot 3D: een spannende schaakavond in Bennekom

De spanning was te snijden tijdens de slotavond van de derde klasse D van de Oostelijke Schaakbond (OSBO) in denksportcentrum De Commanderij in Bennekom. Toen de kruitdampen tegen het middernachtelijk uur waren opgetrokken, had Wageningen 5 toch de titel, moest Dodewaard toch een stapje terug doen en had Bennekom 3 toch het vege lijf gered.

Onderaan een fotoverslag!


De spanning zat er vooraf al in. Drie teams: Wageningen 5, Veenendaal 3 en De Cirkel 3, stonden elk op acht matchpunten. Het verschil zat in de bordpunten. Wageningen leidde met een half bordpuntje meer. De Cirkel had 2,5 bordpunten minder op het conto. En onderin konden nog wel vier teams degraderen, waarbij Bennekom 3 met de minste bordpunten dik onderaan stond. Alleen winst zou helpen.

Bij de start, onder leiding van wedstrijdleider Martien Smit, was er wel wat beroering. Want, Schaakmaat 4, formeel een zogeheten jeugdteam, draafde (zoals eerder in ronde vijf tegen ASV 8) met vier in plaats van zes spelers op. Kwade tongen beweerden dat dit allang hun plan was. Los van het feit dat met deze ontwikkeling andermaal het failliet van de constructie met jeugdteams werd bewezen, had dit grote gevolgen. Het betekende dat Wageningen aan de kampioenswedstrijd met een 2-0 voorsprong begon, dat De Cirkel kansloos was en dat Veenendaal dik moest winnen om mee te doen om de titel.

Wie dacht dat Wageningen gemakkelijk naar de titel zou lopen, kwam bedrogen uit. De vier spelers van de Schaakmaat, waaronder drie jeugdspelers, verweerden zich optimaal. Omdat via Rijk Timmer het 3-0 werd, ging de damp enigszins van de ketel. Echter, was op de andere Wageningse borden winst nog niet zeker. Sterker: Albert van de Harst verloor en Albert Boshoven moest vechten voor remise. Ook bij Karin Jeuken was een uitslag onvoorspelbaar. Uiteindelijk werd het vechten van Boshoven beloond met remise. Dus was de winst binnen. Het werd 4-2 door een remise van Jeuken.

Wie kampioen zou worden hing af van de uitslag in het duel Dodewaard – Veenendaal 3. Dodewaard moest vooral bordpunten scoren in de strijd tegen degradatie. Lang hing er een verrassing in de lucht. Na een remise aan bord 6, bereikte ook Arie van Ommeren namens de Betuwenaren remise. Weliswaar kwam Veenendaal op 3-1 door Pim Dik en Rob Leer, maar Dodewaard sloeg via Wim Jansen van Doorn terug.

Terwijl de plakjes leverworst en de stukjes kaasgretig aftrek vinden, hing alles af van de partij tussen Bart Crum en Gerard Bulthuis. Winst voor Crum betekende 3-3 en de titel voor Wageningen, terwijl De Schaakmaat zou degraderen. Echter, Veenendaler Bulthuis won na felle strijd en dus was het 4-2. Net niet genoeg voor de titel. Slechts een half bordpunt kwam Veenendaal tekort om tot een beslissingsmatch met Wageningen te komen. Spannender kon het niet!

Tot degradatie van Schaakmaat kwam het door die 4-2 uitslag ook niet. Dodewaard kwam een half bordpunt te kort voor een herkansing tegen het Apeldoornse team en op die manier aan degradatie te ontsnappen. Want, kandidaat Bennekom was ontketend tegen ASV 8. De thuisclub nam een 2-0 voorsprong door winst van Joop de Bruin en Sjoerd de Rave. Een zwaar bevochten remise van Rinus van der Molen zorgde voor meer zekerheid. Ook al omdat Kees van Dijk (tegen Hendrik van Buren) en Hans Gillet gewonnen stonden kon het niet meer stuk. Van Dijk won fraai, echter ging Gillet er alsnog af. Eerder verloor Martin Maassen. Het deed Bennekom geen pijn, de 3,5-2,5 was genoeg om het vege lijf te redden.

Tornado vijzelde het puntentotaal nog wat op door met 3,5-2,5 te winnen van De Cirkel 3. In het team uit Beneden Leeuwen huisde uiteindelijk ook de topscorer, te weten: John Alblas. Hij kreeg van wedstrijdleider Smit namens de organisatie een fles whisky voor zijn score van 5,5 uit 6. Het Wageningse team werd onder goedkeurende blikken van de scheidende OSBO- competitieleider Huub Blom en secretaris Geert van Tongeren beloond met fles wijn. Een mooi slot aan een spannende schaakavond!

Uitslagen derde klasse D
ASV 8 – Bennekom 3 2,5 – 3,5
Tornado – De Cirkel 3 4-2
Wageningen 5 – De Schaakmaat 4 3,5 – 2,5
Dodewaard – Veenendaal 3 2-4
Eindstand
1. Wageningen 5 10 – 25 (k)
2. Veenendaal 3 10 – 24,5
3. De Cirkel 3 8 – 21
4. Tornado 8 – 20
5. ASV 8 6 – 22
6. Bennekom 3 6 – 18
7. De Schaakmaat 4 4 – 19
8. Dodewaard 4 – 18,5 (d)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief