SOS team Bennekom verslaat koploper De Cirkel

Het team van De Cirkel uit Ede had nogal huisgehouden in de eerste twee ronden van de SOS-competitie: overwinningen met 7,5 – 0,5 en 6,5 – 1,5. Het team van Bennekom had ook twee keer gewonnen, maar de cijfers waren wat meer bescheiden. Op dinsdag 31 oktober
troffen de teams elkaar.

Veel partijen waren lang in evenwicht. Aan bord 2 speelde Teunis Bunt met zwart tegenDominic van Dijk. Er kwam een opening op het bord waar Teunis niet zo in thuis was, er werd wat geruild en toen bleef er een stelling over waar weinig muziek in zat. Ook in de analyse achteraf kwamen de spelers niet verder dan remise. Aan bord 5 leek Harry Verhoef lang goede papieren te hebben tegen Henry van den Brink. Hij had een pion meer en bij het ingaan van het dame-eindspel won hij nog een pion. Hij kon echter niet verhinderen dat de zwarte dame via de d-lijn binnenkwam en allerlei schaakjes kon geven. Uiteindelijk zat het niet meer in dan remise.

 

Martijn Pauw zat op zijn vertrouwde plek, aan bord 1, tegenover Tim Evendijk. Pauw stond gemakkelijker, bouwde druk op en uiteindelijk ging zijn tegenstander in de fout: hij verspeelde een stuk. Punt voor Pauw. Peter Veenendaal, die in de vorige ronde mooi gewonnen had, zat te zweten aan bord 6, tegen Jim Pronk. Er werd geruild op de damevleugel, waarbij Peter er niet gunstig uitkwam.
Hij had twee paarden, maar zijn tegenstander een toren en twee pionnen en daar kwam nog een derde pion bij. Toen wit de koning erbij kon halen, was de stelling niet meer te houden. Aan bord 7 werd er een boeiende partij gespeeld, tussen Gary Dinsbach en Mark Bakker. Het leek erop dat Dinsbach materiaal kon winnen, maar dan zou een zwarte pion doorlopen. Uiteindelijk moesten beide spelers ingaan op herhaling van zetten.

Chris van Oosterwijk had tegen Marnix Lukasse al heel lang een remisestelling, waarbij beide spelers de gelederen gesloten konden en moesten houden. Er werd nog een hele tijd gespeeld, maar de spelers moesten toch het punt delen. Martin Markering speelde een boeiende partij aan bord 3, tegen Ruben de Vries. Hij had veel druk op de koningsstelling, maar overzag dat de zwarte toren actief kon worden en zelfs een pion opsnoepte. Maar wit bleef het heel actief spelen en maakte het uiteindelijk krachtig uit. Hans van de Weteringh, bord 8, had in de opening een pion gekregen van Marcel Bourgeois. Die had eigenlijk geen compensatie voor de pion, maar Hans kon het voordeeltje ook niet
direct uitbuiten. Uiteindelijk kwam hij wel in een beter eindspel terecht, maar hij koos voor teambelang en nam geen risico meer: remise.

Bennekom won dus met 4,5 – 3,5 van de koploper, wat een mooi resultaat is. Op 27 november wordt de vierde ronde gespeeld. Dan is het team van Doorn Driebergen de tegenstander.

Een verslag van de Cirkel staat hier

Rating
 
Rating
  Evendijk, T. (Tim) 1848   Pauw, M.R. (Martijn) 1902 0 – 1
  Dijk van, G. (Dominic) 1784   Bunt, T. (Teunis) 1851 ½ – ½
  Vries de, R. (Ruben) 1653   Markering, M.A. (Martin) 1927 0 – 1
  Lukasse, M. (Marnix) 1744   Oosterwijk van, C.G. (Chris) 1732 ½ – ½
  Brink van den, H.J. (Henry) 1724   Verhoef, H.A. (Harry) 1779 ½ – ½
  Pronk, J.T. (Jim) 1524   Veenendaal, P.W.M. (Peter) 1725 1 – 0
  Bakker, A.M. (Mark) 1615   Dinsbach, G. (Gary) 1787 ½ – ½
  Bourgeois, M. (Marcel) 1656   Weteringh van de, H. (Hans) 1505 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 1694   Gemiddelde Rating: 1776 3½-4½

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief