St. Alexanderschool sterk schaakkampioen Bennekom

De St. Alexanderschool was woensdag in denksportcentrum De Commanderij oppermachtig in de strijd om het schoolschaaktoernooi van Bennekom. Zowel het eerste team als het tweede team bereikte de finale.

Zie ook Edese Stad digitaal

Zie ook de weblog van Karel van Delft

Onderaan foto’s

Beide teams moesten onderling uitmaken wie de grote wisselbeker zou winnen. Het eerste team, met de schaakkoningin Maaike Gorissen als uitblinkster, liet er geen gras over groeien en versloeg het tweede team met 4-0.

Titelverdediger

Naast Maaike bestond het team uit Johan Hoksbergen, Arnold Luckerath en Michel Isa, alle vier jeugdlid van de  schaakvereniging BSV Bennekom. De Prinsenakkerschool, de kampioen van vorig jaar,  haalde met twee teams nog wel de halve finale, maar moest dit keer genoegen nemen met de derde en vierde plaats.

In een volle Commanderij werd er door tien teams afkomstig van drie scholen uit Bennekom, vanaf de eerste zetten met veel enthousiasme gestreden om de punten. Met docenten en ouders als publiek, kregen de jeugdige schakers elk 15 minuten bedenktijd per partij. Dat was voor de meeste ruim genoeg om de partij af te maken.

Overwicht

In enkele gevallen eindigde een partij ondanks een groot overwicht van wit of zwart toch nog in een patstelling en dus in remise. Soms moesten de scheidsrechters van BSV ingrijpen als er onreglementaire zet werd gespeeld, maar over het algemeen was het een zeer sportief toernooi.

Dat de vrouwen in het schaken in opkomst zijn blijkt niet alleen in het Tatasteeltoernooi, maar ook in Bennekom. Als enige behaalde Maaike Gorissen met 7 punten uit 7 partijen een 100% score. Zij blaakte van zelfvertrouwen. Dat was ook in haar laatste finalepartij. In een ogenschijnlijk gelijke stand met torens en pionnen wikkelde zij nauwkeurig af naar een gewonnen eindspel met een mooie vrijpion die promoveerde tot dame.

Beide teams van de St. Alexanderschool, alsmede het team van de Prinsenakkerschool 1, mogen op 7 maart in Arnhem verder strijden om het OSBO kampioenschap.

Schaakles bij BSV Bennekom

Wedstrijdleider was Hotze Tette Hofstra, samen met Jan Wouters. Terwijl ook Rinus van der Molen Hans Gillet, Sjoerd de Rave, Noud Vromans, Netty Koolen  en Auke Bonsma namens BSV Bennekom in de organisatie assistentie verleenden. Alle deelnemers kregen bij de prijsuitreiking een leuke herinnering aan het kampioenschap mee naar huis.

De organiserende schaakvereniging BSV Bennekom hoopt dat het schaken in het schoolschaaktoernooi naar meer smaakt. Enthousiaste kinderen kunnen terecht bij BSV op maandag van 18.45 tot 20.00 uur in De Commanderij. Zij krijgen les en spelen competitie.  De eerste vier keer kun je het gratis uitproberen. Inlichtingen bij Jan Wouters, jeugdleider BSV, tel. (0318) 41 62 80, e-mail [email protected] website www.bennekomsesv.nl

De volledige uitslag is:

1. St. Alexanderschool 1

2. St. Alexanderschool 2

3. Prinsenakkerschool 1

4. Prinsenakkerschool 2

5. St. Alexanderschool 4

6. St. Alexanderschool 3

7. De Wingerd

8. Prinsenakkerschool 4

9. Prinsenakkerschool 3

10. St. Alexanderschool 5

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief