Taaie strijd, ruime overwinning, Bennekom 1 wint van Hoogland in de SOS-competitie

 

Op 1 november speelde het eerste team van Bennekom de derde ronde in de SOS-competitie. Het strijdperk was op de oude, vertrouwde plaats: de Commanderij. De: tegenstanders waren de spelers van Hoogland 3, een club uit Amersfoort.

Al vroeg rolde het eerste punt binnen: aan bord 6 behaalde Gary Dinsbach met wit een wel heel snelle overwinning op Jos van Ophem. Gary had al veel druk op de vijandelijke stelling en uiteindelijk won hij een pion. Toen hield zijn tegenstander het voor gezien.

Daarna werd er nog lang gestreden, op alle borden. Het eerste punt voor Hoogland kwam binnen aan bord 4. Invaller Jaap van Donkelaar speelde voor Bennekom met wit een gesloten Siciliaan tegen Henk van Diermen. In het begin ging het een tijdje gelijk op, maar toen wit pionnen moest inleveren, bleek de stelling niet meer houdbaar.

De drie partijen die daarna eindigden waren ongeveer tegelijk klaar, al laat op de avond. Aan bord 3 had Chris van Oosterwijk weer eens zijn Russische verdediging op het bord. Hij kreeg druk, kreeg ergens kans op voordeel, maar Chris bouwde rustig verder aan zijn stelling. Uiteindelijk stond hij gewonnen, maar hij had nog maar twee minuten op de klok en toen werd het haastwerk. Beide spelers lieten kansen liggen, maar uiteindelijk deed Chris het beter dan zijn tegenstander  die ook nog mat gezet werd.

 

Harry Verhoef aan bord 2 kreeg de Aljechinverdediging op het bord. Zijn tegenstander, Hans Oosterhout, zei na afloop dat het jaren geleden was dat iemand daar ook echt op inging, maar Harry deed dat onvervaard. Eerst won hij een belangrijke steunpion op a5 en daarna kon hij de druk op de vijandelijke koning opvoeren, zonder dat die iets terug kon doen. 3-1 voor Bennekom.

Teunis Bunt zat aan bord 1 met zwart te zwoegen tegen Joost Hooning. Al in de opening ging het moeizaam en dat bleef nog lang zo. Toen Bunt zich kon loswerken, kreeg de tegenstander het moeilijk. Na afruil bleef er een dame-eindspel over, waarin Bunt een pion won en later nog een. Daarna kon hij de dames afruilen en na 52 zetten de buit binnenhalen.

Toen was alleen invaller Micheal Issa nog bezig. Die speelde met zwart een soort uitgesteld koningsgambiet, waarin hij besloot een poging te doen de extra pion te behouden. Dat leverde zijn tegenstander Joost Hadida ruimte en druk op. Maar Issa hield het hoofd koel en speelde nauwkeurig. Uiteindelijk kwam hij terecht in een moeilijk toreneindspel met een pion meer. De tijd begon echter te dringen. Op een gegeven moment was er nog minder dan een minuut bedenktijd. De extra pion verdween, de spelers zagen geen duidelijk winstplan meer en gingen over tot herhaling van zetten: remise.

Er moest hard voor gewerkt worden, maar uiteindelijk was de overwinning ruim: 4,5 – 1,5 voor Bennekom. Op 8 december is de volgende ronde, uit tegen Wageningen.

Rating
 
Rating
  Bunt, T. (Teunis) 1904   Hooning, J.J. (Joost) 0 1 – 0
  Verhoef, H.A. (Harry) 1754   Oosterhout, J.F.C.M. (Hans) 1648 1 – 0
  Oosterwijk van, C.G. (Chris) 1749   Anoniem 1313 1 – 0
  Donkelaar van, J. (Jaap) 1504   Diermen van, H. (Henk) 1613 0 – 1
  Issa, M.G.Y. (Micheal) 1023   Hadida, J.J.M. (Joost) 1511 ½ – ½
  Dinsbach, G. (Gary) 1777   Ophem van, J. (Jos) 1582 1 – 0
  Gemiddelde Rating: 1619   Gemiddelde Rating: 1533 4½-1½

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief