Teunis Bunt schaakkampioen Rapid bij BSV

Het kan verkeren, zei Bredero ooit. Hotze Tette Hofstra ervaarde dat bij de Bennekomse  Schaakvereniging BSV op de valreep van het seizoen ook nog even. Niet hij, maar Teunis Bunt pakte in denksportcentrum De Commanderij de titel in het rapidschaak.

Zie ook sport Ede Stad digitaal

Aan de maandagavond gespeelde finale, gingen twaalf voorronden vooraf. Terwijl dertig spelers zich in de verschillende groepen plaatsen, traden uiteindelijk slechts 21 spelers aan in de eindstrijd. Dus moesten de finalegroepen anders worden ingericht. Er werd gekozen voor drie groepen van zeven spelers, die een enkele competitie afwerkten. Dat betekende zeven ronden met een speeltijd van 18 minuten plus 5 seconden increment. Eigenlijk te veel van het goede!

In de finale werd keihard gestreden om de punten. Titelverdediger Hotze Tette Hofstra, Martijn Pauw en Teunis Bunt behoorden met Ed de Beule tot de kanshebbers. Vooral Pauw had zijn zinnen op de titel gezet. En tot en met de vierde ronde maakte hij zijn favorietenrol ook waar. Met een vrije ronde er bij stonden 2,5 punten uit drie duels op het scorebord. Daarbij een remise in ronde twee tegen Martin Markering. Overigens werd geen enkel punt zonder verwoede strijd verdiend. De tijd werd meestal tot op de laatste seconde opgemaakt.

Sterkste concurrent voor Pauw was uiteraard Hofstra, die startte met drie punten uit drie partijen. Bunt bleef met eenzelfde score goed bij. Hofstra boekte zeges op Wim Thieme, Rini Kreeft en De Beule en leverde pas in de vierde ronde een halfje in tegen Markering. In zijn kielzog bleef naast Pauw, ook Bunt. Hij versloeg achtereenvolgens Kreeft, De Beule en Markering. Pauw won van De Beule, moest in de tweede ronde aan Markering remise toe staan en bond in de vierde ronde na een mooi gevecht Bunt aan de zegekar.

Balen

Met nog drie ronden te gaan, geen vuiltjes dus aan de lucht voor Hofstra. Hij ging de vijfde ronde in  met voorsprong op zowel Bunt als Pauw. Terwijl Bunt vrij was, ging het echter mis voor Pauw. Hij vocht voor wat hij waard was tegen Hofstra, kreeg ook kansen, maar leverde het punt in. En het werd voor Pauw nog erger, want Thieme klopt hem na een opvallende Spaanse opening. Deze liet dat direct na afloop luidt en duidelijk weten. Pauw baalde logisch als de bekende stekker.

De strijd om de titel ging alleen nog tussen Bunt en Hofstra. Zij zaten in ronde vijf tegenover elkaar. Een felle strijd was het gevolg. Hofstra mocht, wilde hij kanshebber blijven, niet verliezen. En het pakte voor Bunt goed uit. Hij kreeg zijn opponent in de tang en liet niet meer los. De felicitaties waren voor hem. Voor Bunt restte het duel tegen Thieme. Remise kon zelfs genoeg zijn. Bunt maakte geen fout en pakte met verve het punt en de daarmee titel.

Groep B en C

Noël Bovens won op basis van weerstandspunten groep B. Hij zegevierde drie keer en speelde ook drie keer remise. Concurrent Kees van Dijk pakte vier keer het punt, speelde eenmaal remise, maar verloor ook een partij. En wel tegen Hans Gillet. Omdat de onderlinge partij in remise eindigde, gaf die verloren partij bij de weerstandpunten de doorslag. Chris van Oosterwijk werd derde. Hij won vier keer, maar verloor van zowel Bovens als Van Dijk.

René Modderkolk zegevierde enigszins verrassend in groep C. Hij leverde in de voorlaatste ronde het punt tegen Jaap van Donkelaar in, maar had al vier keer vol gescoord. Door een zege op Jan Hooft werd de eerste plaats definitief. Donkelaar werd met vier uit zes tweede, evenveel als Martien Smit. Ook hier waren de weerstandspunten doorslaggevend.

Zomerschaak

Maandag 17 juni wordt de 30ste en laatste ronde van de interne competitie gespeeld. Daarna start het zogeheten zomerschaak. Daar is wekelijks op maandagavond in De Commanderij vanaf 20.00 uur elke schaker/schaakster welkom. En dat spektakel duurt tot maandag 26 augustus. Op die dag wordt bij BSV als seizoenopening de algemene ledenvergadering gehouden.

Eindstanden Rapid

Groep A: 1. Teunis Bunt 5 (uit 6); 2. Hotze Tette Hofstra 4,5; 3. Martijn Pauw 3; 4. Wim Thieme 3; 5. Martin Markering 2,5; 6. Ed de Beule 2,5; 7. Rini Kreeft, 0,5.

Groep B: 1. Noël Bovens 4,5; 2. Kees van Dijk 4,5; 3. Chris van Oosterwijk 4; 4. René Bakker 3,5; 5. Hans Gillet 2,5; 6. Jan Wouters 1; 7. Jaap Nugteren 1.

Groep C: 1. René Modderkolk 5; 2. Jaap van Donkelaar 4; 3. Martien Smit 4; 4. Jan Hooft 3,5; 5. Rinus van der Molen 2,5; 6. Sjoerd de Rave 2; 7. Kurt Hulskamp 0.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives