Trainer Herman Grooten op Franse toer in Bennekom

Internationaal meester Herman Grooten ging in zijn derde en laatste training van het seizoen bij schaakclub BSV Bennekom op de Franse toer.

En zeker deed hij dat niet met de Franse slag, al lag het tempo andermaal hoog. Zorgvuldige voorbereiding is een sterk wapen van de Eindhovense trainer en daardoor was de sneltreinvaart die hij hanteerde geen moment nadelig voor zijn ‘’leerlingen’’.

De vijftien man die aantrad in denksportcentrum De Commanderij om de wijze lessen van Grooten te volgen, werden direct aan het werk gezet. Ook een wapen van de trainer. En de opdracht, zes opgaven in twaalf minuten oplossen of te wel de winnende zet vinden, had eveneens een Franse achtergrond. Het bleek moeilijker dan was bedacht, hoewel verschillenden binnen enkele minuten met de opdracht gereed waren. Grooten vond het maar knap.

Het moge duidelijk zijn, de Franse opening stond centraal in deze sessie. Het ging over de structuren, het zwakke punt in deze opening. En dat zou een paardvork kunnen zijn. ,,Het wemelt er van’’, wist Grooten. ,,En er is vaak sprake van een pionnenketen’’, liet hij weten. ,,Dat zijn pionnen die tegen elkaar aan staan’’, luidde de uitleg. Daarbij kwam ook de kwaliteit van de loper om de hoek kijken.  En wel wanneer sprake is van een goede dan wel een slechte loper. Een slechte loper is die ‘’kleurt’’ met de pionnen van de tegenstander, leerde  Grooten.

Zoals gezegd, het ging vooral over de structuur in het Frans. De Eindhovense trainer hield zijn publiek voor dat die structuur bepalend is voor de plannen in de schaakpartij. ,,De theorie is minder van belang. Het plan in je hoofd is belangrijker’’, gaf Grooten aan. Het ging ook over aanvallen (‘’aan de kop aanvallen is het beste’’)   en over de basis. ,,Verlies je de basis dan verlies je de hele structuur’’, doceerde de meester. En hij wees er en passant nog even op dat ruimtevoordeel beslissend kan zijn in de partij.

Aan het slot was het weer werken geblazen voor de ‘’klas’’ van Grooten. Een heuse kwis kwam er uit de hoge (trainers)hoed. In sneltreinvaart moest de goede zet worden gevonden in flink wat heuse spelsituaties van grootmeesterpartijen. Het leverde punten en discussie op. En in ieder geval was het leerzaam en nog leuk ook. En dat is het belangrijkste kenmerk van de trainingssessies van Ide Eindhovenaar.

Herman Grooten heeft zeer recent ook weer een nieuw boek gepubliceerd. Het is in het Engels geschreven. De naam luidt:  Attacking Chess for Clubplayers en is in de boekhandel verkrijgbaar voor € 27,95. Zie ook www.bestezet.nl en www.sterkspel.nl

Overigens vond het boek vlot aftrek bij de cursisten van de derde trainingssessie van BSV Bennekom. Terecht, want het ziet er niet alleen fraai uit, maar staat boordevol heel interessant materiaal voor de clubschaker.

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief