Training Herman Grooten: Kwaliteitsoffer staat centraal

Copyrights BSV Bennekom

De laatste training van het seizoen bij BSV Bennekom door internationaal meester Herman Grooten ging weer over het kwaliteitsoffer.

Dit keer als doel om de tegenstander op te zadelen met de zwakte van bepaalde kleur velden.  Dat laatste heet in het schaakjargon de ‘zwakte van een kleurcomplex’.

Als opwarmertje moesten de aanwezige leden eerst een snelheidsoefening doen met een pionneneindspel. Daar ging het om het herkennen van de sleutelvelden bij het opstomen van een vrijpion. Herman vergeleek het met rugby, waarbij je de bal over de achterlijn moet drukken en dan op het juiste moment opzij moet gaan.

Het kwaliteitsoffer werd door Herman op zijn bekende wijze uitgelegd met een bekende partij van Ulf Anderson tegen Anatoly Karpov. Die was jarenlang onverslaanbaar toen hij wereldkampioen was. Maar in deze  partij ging het mis, omdat Anderson een kwaliteitsoffer maakte dat hem de juiste kleur velden verschafte. Ook Kasparov maakte in een partij tegen Shirov een torenoffer en sloeg de sterke loper op b7 van het bord.

Hoe ver dit allemaal doorberekend was, bleek in het vervolg. Want, de zetten daarna moesten de deelnemers steeds zelf bedenken en dat viel toch niet mee. Elke variant  werd bediscussieerd, waarbij soms ook een schaakprogramma nodig was. Hiermee bleek zelfs dat Harry Verhoef een bepaalde variant beter had gezien dan Kasparov destijds.

Al en met al weer een leerzame avond.

Rinus van der Molen

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief