Tweede blijft aan de leiding met een gedegen overwinning op de Twellose SC

De strijd tussen BSV Bennekom en Twello SC is gestart

Schaakclub BSV Bennekom doet het wisselend in de SOS-competitie, de nieuwe regionale competitie tussen de bonden OSBO, SGS en SBO. Waar het eerste team vrijdag de eerste zege hoopt te boeken in Druten, blijft de trein van de reserves doordenderen. Maandagavond werd de vierde zege op rij geboekt, Twellose SC werd met 5,5-2,5 geklopt.

BSV Bennekom wil dolgraag het verschil in speelklasse tussen de hoofdmacht en de reserves verkleinen. Hoger spelen geeft meer weerstand. Echter wacht het eerste achttal (hoofdklasse) nog steeds op de eerste zege. Terwijl de reserves juist sterk bezig zijn. Dat bleek tegen Twellose SC. Het stond binnen de kortste keren 3-0.

Teruggeslagen De avond begon goed. René Bakker kon op bord 4 met wit op zet 10 (of 11) met het paard op f7 slaan. Toen dit paard teruggeslagen werd met de koning (veel keus was er niet), kon René met zijn andere paard via g5 naar e6 springen en daarmee de dame insluiten. Die kon geen kant op, omdat er een toren op e8 stond.

Toch was René niet als eerste klaar. Broer Gerard speelde met zwart op bord 7 een partij uit een stuk. Actievere lopers, toren naar binnen, cruciale pionnen winnen en met een mooi schijnoffer van de toren werd de partij afgemaakt. Zwart zou na het nemen van de toren met de pion op a1 promoveren en daarmee een dame extra overhouden. Dat geloofde zijn tegenstander wel.

Alles staat gereed

Klaar Martin Markering was op bord 1 ook eerder klaar dan René. De opening was niet heel spannend, maar de tegenstander dacht een vergiftigde pion op c3 te hebben, Als deze door de dame geslagen werd, zou de terugtocht van de loper naar d2 deze opsluiten.

Martin had echter iets verder gekeken en sloeg de pion toch. Er zat namelijk een tegencombinatie in via Pxd4, Pxe2+ en Pxc1, waarmee de dame weer teruggewonnen werd. Daar ging zijn tegenstander niet op in, maar uiteindelijk ging de pion op d4 er een zet later alsnog af en toen de pionnenstorm in het centrum echt op gang kwam, hield wit het voor gezien.

Vis droog Niet lang daarna had René eindelijk ook zijn vis op het droge. 3-0 dus, dat kon niet meer mis gaan. En dat ging het ook niet, al deed Twello wel iets terug. Rinus van der Molen had mooi een stuk gewonnen, maar de tegenstander wist de stelling te compliceren en met succes. Er waren vele manieren om de dreigingen te pareren, maar Rinus koos de minst makkelijke weg en zag een mooie matcombinatie over het hoofd.

Hans van de Weteringh bracht het verschil snel weer op drie punten door een fraaie winst. De opening leek moeizaam, maar Hans speelde het actief en won een pion. Toch was het allerminst duidelijk met ongelijke lopers en een zwarte a-pion die naar de overkant dreigde te lopen. Hans trok zich er niets van aan. Hij duwde zijn pionnen ondersteund door toren en loper op de koningsvleugel naar voren en zette zijn tegenstander mooi mat op e6. Was deze hier niet heengegaan, dan was Hans na wederzijdse promotie ook eerder zijn geweest met mat zetten.

4 uit 4 Dus van alle kanten goed gezien door Hans, die net als Martin op een prachtige score van 4 uit 4 kan bogen.

De laatste drie partijen eindigde allen in remise. Teun Alting stelde na een wisselvallige partij op bord 3 met zwart de matchpunten veilig. Jaap van Donkelaar kwam op bord 8 met wit ook een dynamische partij met wisselende kansen, maar ook daar werd uiteindelijk de vrede getekend.

Interessante Jan Wouters speelde met wit op bord 2 een interessante partij. Hij won een paar pionnen, maar moest een kwaliteit teruggeven. Uiteindelijk bleef er een stelling over waarbij wit drie verbonden pionnen had op de damevleugel, maar zwart met een toren dreigde de witte pionnen op de koningsvleugel op te eten. Waarschijnlijk was het wel gewonnen voor wit, maar met weinig tijd besloot Jan dat 5,5 – 2,5 ook een mooie overwinning is.

Langzaamaan mag het tweede aan promotie gaan denken.

Martin Markering

Persoonlijke uitslagen

Bennekomse S.V. 2 Twellose SC 1
Markering , M.A. (Martin) 1939 Rouwhorst , R. (René) 1570 z-w 1 – 0
Wouters , J.T.M. (Jan) 1745 Vries de, W.H. (Wobbe) 1693 w-z ½ – ½
Alting , T.J. (Teun) 1696 Casteel , H.G.J. (Henk) 1674 z-w ½ – ½
Bakker , R. (René) 1646 Hoogstraten , L.L.W. (Berry) 1574 w-z 1 – 0
Molen van der, M. (Rinus) 1517 Kuijk , C.J. (Kees) 1573 z-w 0 – 1
Weteringh van de, H. (Hans) 1490 Jong de, T. (Tjeerd) 1511 w-z 1 – 0
Bakker , G. (Gerhard) 1541 Hattum van, M.M.H. (Rien) 1461 z-w 1 – 0
Donkelaar van, J. (Jaap) 1412 Hilbrink , C. (Coen) 1464 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1623 Gemiddelde Rating: 1565 5½-2½

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief