Tweede start met nipte zege op buur Wageningen 2

De uitslag, 3,5-4,5, doet meer spanning verwachten dan er daadwerkelijk voor het tweede was in de streekderby tegen de Wageningse buurmannen en -vrouwen (er speelden maar liefst twee dames mee aan de kant van Wageningen),

Al heel snel  stond het 1-0 voor de Bennekom door een goede overwinning op bord 6 van Hans van de Weteringh tegen Arnaud Roothaan. Hans brak het centrum open, kwam met z’n toren binnen vallen en won een stuk met een mooie aftrekaanval. Dick Brehen zorgde voor het volgende punt. In een Slavische partij won hij een kwaliteit op bord 7 tegen Steef Bijlmakers. Vervolgens maakte hij het resoluut af met een mooie aanval op de onderste rij.

Binnenvallen De eerste nul moest helaas op het laatste bord geïncasseerd worden door Albert Smit, die in Anja Janssen, één van de twee dames. tegenover zich vond. Anja kwam met de stukken binnenvallen, maar het leek er even op dat deze zichzelf opgesloten hadden. Helaas voor Albert wist Anja de opgesloten stukken af te ruilen en zelfs nog een truc in de stelling in te bouwen, die Albert helaas even gemist had. Het kostte een stuk en niet veel later de partij.

Daarna ging het weer de kant van Bennekom op. Op bord 3 trok Teun Alting in het Konings-Indisch onverschrokken ten aanval tegen de bijna jarige Gerrit Walstra. Teun kreeg het loperpaar en dubbele torens op de d-lijn. Toch kwam Gerrit door het centrum nog aardig gevaarlijk opzetten. Teun trok zich er niets van aan, lette niet op een stuk meer of minder en zette Gerrit fraai mat.

Matchpunt Het eerste matchpunt werd zeker gesteld door Martin Markering op bord 1, die in Leen Vegter een invaller tegenover zich kreeg. Deze speelde een variant van het Hollands waar Martin niet helemaal in thuis was. Martin vond zichzelf moeizaam staan en wikkelde af naar een stelling met weinig stukken en veel pionnen waarbij de loper van wit iets beter was dan die van zwart. Toen wit de stelling probeerde open te breken, ging zwart direct in de fout. Hij verloor een pion en Martin kreeg twee mooie torens op de d-lijn erbij. Met twee mooie schijnoffers, eerst de loper en een paar zetten later de dame, maakte Martin het gedecideerd af.

Jan Wouters speelde op bord 2 een goede gedegen partij, waarbij hij ten strijde trok op de damevleugel. Tegenstander Erik van Wijngaarden moest in de verdediging en hield een hele slechte loper en veel minder ruimte over, terwijl de slechte loper van Jan op c4 heel mooi in de stelling van zijn tegenstander stond. Jan plaatste een mooie en misschien wel beslissende doorbraak op de damevleugel, maar besloot op dat moment in het belang van het team ook een remiseaanbod te doen, hetgeen opgelucht werd aangenomen.

Bakker 1 Achteraf gezien was het maar goed ook dat Jan alle risico’s had uitgebannen en de matchpunten had veiliggesteld, want de familie Bakker had niet hun avond. Gerard speelde op bord 5 een jojo partij tegen Jaap Melchers waarbij hij misschien iets eerder voor stikwinst had moeten gaan en zeker zijn paard op de d-lijn in plaats van de c-lijn (of andersom) had moeten zetten. Nu bleef hij uiteindelijk materiaal en wat pionnen achter en dat kostte hem de kop.

Bakker 2 Rene speelde op bord 4 tegen de andere dame Karin Jeuken, die al menig robbertje op het schaakbord met Bennekommers uitgevochten heeft. Rene speelde goed, bouwde een mooie aanval op zoals wel vaker. Karin gaf in armoede maar een stuk voor twee pionnen, maar Rene bleef doordrukken en won ook nog een kwaliteit en pion, waarna de winst voor het grijpen lag.

Echter zoals ook wel vaker, kostte het hem allemaal veel tijd en daardoor ging het op het laatst toch nog mis en werd de eindstand op 4,5 – 3,5 voor de Bennekommers bepaald. Een degelijke overwinning, waar qua cijfers zeker wat meer ingezeten had.

S.V. Wageningen 2 Bennekomse S.V. 2
Vegter , L.J. (Leen) 1507 Markering , M.A. (Martin) 1945 z-w 0 – 1
Wijngaarden van, H.C.J. (Erik) 1696 Wouters , J.T.M. (Jan) 1745 w-z ½ – ½
Walstra , G. (Gerrit) 1636 Alting , T.J. (Teun) 1696 z-w 0 – 1
Jeuken , C.J.H.M. (Karin) 1634 Bakker , R. (René) 1646 w-z 1 – 0
Melgers , J.A. (Jaap) 1597 Bakker , G. (Gerhard) 1541 z-w 1 – 0
Roothaan , A.P. (Arnoud) 1530 Weteringh van de, H. (Hans) 1490 w-z 0 – 1
Bijlmakers , S.A. (Steef) 1482 Brehen , D.J. (Dick) 1457 z-w 0 – 1
Janssen , A.W.G. (Anja) 1421 Smit , A. (Albert) 0 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1563 Gemiddelde Rating: 1646 3½-4½

Martin Markering

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief