Tweede team boekt belangrijk gelijkspel tegen SMB 3

Het tweede team van schaakclub BSV Bennekom heeft tegen SMB 3 uit Nijmegen met 4-4 gelijk gespeeld. Een belangrijk punt op weg naar het terugwinnen van het eersteklasserschap. SMB speelde eerder gelijk tegen het sterke Rhenen. ,,Een zwaar bevochten gelijkspel en vooral een mooie wedstrijd’’, wist naderhand vervangend captain Teunis Bunt.

SMB 3 ging voortvarend van start. Aan bord was Pieter van Groenestijn teleurgesteld dat hij Noël Bovens niet trof. Tegen invaller Hans van de Weteringh trok hij het Siciliaans gambiet met b4 uit de portefeuille, een opening die hij beter kende dan van der Weteringh. De pion voorsprong die hij had moest hij al gauw opgeven en kwam zelfs een pion achter. Groenestijn had in het centrum een pionnenwals en Van de Weteringh bezweek onder de druk.

Intussen ging het voor BSV Bennekom plotseling ook mis aan bord 4. Harry Verhoef had de Aljechin van de tegenstander Rolf van Geel netjes behandeld en hield er een stelling aan over, waarin zijn stukken goed samenwerkten. In een moment van onbedachtzaamheid zag hij een tussenzetje over het hoofd. En dat kostte hem een stuk.

Aan bord 6 had Gary Dinsbach het moeilijk. Al na een uur was hij beland in een dubbel-toreneindspel met een pion minder. Zijn tegenstander Henk Jan van den Berg had ook nog eens meer activiteit. Dinsbach deed wat hij kon, maar het was niet te redden. 0-3 voor SMB.

Beter ging het aan bord 2. Teunis Bunt had in de opening niet de goede opbouw gekozen en moest erg manoeuvreren om onder de druk uit te komen. Toen tegenstander Eric de Ridder enkele actieve stukken ruilde, kreeg Bunt een eindspel dat veel beter was. Hij had twee machtige lopers en de tegenstander kon eigenlijk niet zetten met de torens en de dame. Toen deze opgaf, was mat of stukverlies al niet meer te vermijden: 1-3.

Een uitstekende partij speelde René Bakker aan bord vijf, met zwart tegen de wereldwijd bekende internationale arbiter Geurt Gijsen. De Bennekommer pakte het damegambiet actief aan en had al snel druk op de witte koningsstelling. Die druk werd alleen maar opgevoerd door de krachtzetten van Bakker. Het werd een mooie overwinning: 2-3.

Chris van Oosterwijk deed het goed aan bord 8. Het spel draaide om d5. Toen Van Oosterwijk die pion te pakken had, was het in hogere zin gewonnen. De speler van de thuisclub snoepte nog een paar pionnen op en toen was zijn tegenstander machteloos. 3-3.

Het werd echter nog spannend. Aan bord 3 speelde Jan Wouters de Hollandse opening. Zijn tegenstander kon e4 spelen en later zelfs e5 en e6. Wouters offerde een pion en kreeg een gecompliceerde stelling. Uiteindelijk raakte hij een stuk kwijt. Wouters vocht nog voor wat hij waard was, maar het eindspel was verloren: 3-4 voor SMB 3.

Alles hing af van de laatste partij, aan bord 7 door invaller Kees van Dijk. Die stond aanvankelijk tegen Henny Goverde onder druk. Hij moest een stuk geven tegen twee pionnen en kreeg zijn toren maar niet actief. In de afwikkeling deed Van Dijk het veel beter en hij kwam zelfs in een eindspel met materiaalvoorsprong terecht: paard en twee pionnen tegen loper.

Van Dijk wilde aanvankelijk remise aanbieden, omdat hij niet zag hoe hij verder kon komen. Maar aangezien hij niet kon verliezen, speelde hij verder. Met nauwkeurige manoeuvres wist Van Dijk een van de pionnen in beweging te krijgen. Slechts bij één zet, in tijdnood van beide kanten, deed hij het onnauwkeurig. Dat had hem zijn paard kunnen kosten, waarna het remise zou zijn geworden. Goverde zag het niet en Kees maakte het krachtig af: 4-4.

 
T BSV Bennekom 2 1711 SMB 3 1722 4 4 ma 06 nov
1. Hans van de Weteringh 1538 Pieter van Groenestijn 1847 0 1
2. Teunis Bunt 1891 Eric de Ridder 1736 1 0
3. Jan Wouters 1790 Huub Jansen 1700 0 1
4. Harry Verhoef 1735 Rolf van Geel 1696 0 1
5. René Bakker 1664 Geurt Gijssen 1787 1 0
6. Gary Dinsbach 1735 Henk van den Berg 1690 0 1
7. Kees van Dijk 1590 Henny Goverde 1650 1 0
8. Chris van Oosterwijk 1747 Lucas de Jong 1671 1 0

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives