Tweede team SOS zwaar onderuit tegen Het Kasteel; Riksen nog steeds aan kop in de interne

 

Na de lange gedwongen pauze kon ook het tweede zestal weer aan de bak in de SOS competitie en wel tegen Het Kasteel uit Wijchen, Op papier was dat een gelijkwaardige tegenstander, maar dat kwam totaal niet uit de verf.

Het begon nog goed, want na een uur was er al een vol punt binnen. Niet op de leukste manier want de tegenstander van Teun Alting had de weg naar het Bennenkomse niet weten te vinden en dus was dat een reglementaire nul voor de Wijchenaren. Daarna leek er al snel meer in het vat te zitten want Gerhard Bakker had middels een klassiek koperoffer op h7 een glad gewonnen stelling opgebouwd. Net toen hij kon gaan oogsten liet hij echter pardoes zijn dame instaan en kon hij de stukken in het welbekende doosje doen. En alsof dit een teken voor de rest was begon de een na de andere dingen weg te geven. Dick Brehen gaf in minimaal gelijke stelling een stuk weg, Jaap van Donkelaar liet een iets beter eindspel verzanden in een veel slechter en Micheal Issa weerde zich kranig, maar net toen hij het ingewikkeldste achter de rug leek te hebben stormde hij te optimistisch met zijn centrumpionnen naar voren. Die konden niet meer verdedigd worden. Allemaal nullen dus. Alleen op het laatste bord werd door Jan de jonge nog een halfje binnen gesleept. Het was een knotsgekke partij, waarbij de tegenstander van de Jonge niets van het Evans gambiet begreep en de Jonge snel een dame won. Dat leek een inspiratie voor de Wijchenaar, want ineens ontketende hij met zijn stukken een venijnige aanval op de Witte koning. Die kon het vege lijf redden, maar wel ten kostte van eeuwig schaak, Dat kwam natuurlijk niet op het bord en de Jonge leek toch weer de overhand te krijgen, maar de hectiek op het bord had zoveel energie gekost dat tot remise werd besloten. Eigenlijk wel een goede uitslag voor zoveel entertainment op het bord, al had de Jonge moeten winnen natuurlijk.

Rating
 
Rating
  Alting, T.J. (Teun) 1626   NO 0 1 – 0
  Bakker, G. (Gerhard) 1559   Wouters, A.T.M. (Ton) 1535 0 – 1
  Brehen, D.J. (Dick) 1443   Berg van den, H.M. (Henk) 1647 0 – 1
  Issa, M.G.Y. (Micheal) 1023   Stegman, K. (Kosse) 1637 0 – 1
  Donkelaar van, J. (Jaap) 1483   Gelder van, M.S. (Martin) 1324 0 – 1
  Jonge de, J.T.T. (Jan) 0   Cuyk van, B.C. (Ben) 1333 ½ – ½
  Gemiddelde Rating: 1427   Gemiddelde Rating: 1495 1½-4½

 

In de interne gaat Riksen nog ruim aan kop al ging hij de laatste ronde wel de bietenbrug op tegen Gary Dinsbach die er als de kippen bij was om een zeldzame fout van Riksen af te straffen. Verrassend tweed staat Chris van Oosterwijk die constant puntjes weet mee te pakken, zoals tegen Martin Markering, die frivool een stuk voor drie pionnen gaf. Markering kreeg veel druk, maar verbruikte ook veel tijd. In de laatste minuten kon hij de juiste zetten niet meer vinden en van Oosterwijk counterde resoluut om het volle pond te kunnen incasseren. Derde staat Teunis Bunt, die wisselvallig speelt, maar toch ook aardig wat punten bij elkaar sprokkelt. Vermeldenswaardig zijn de mooie middenmoot posities van Sjoerd de Rave en Jaap van Donkelaar. Trouw komen helpt, maar zeker de Rave heeft al een paar mooie halfjes en hele punten binnen gesleept tegen bv Jan Wouters (halfje) en Jaap van Donkelaar (vol punt).

John Riksen 1025
Chris van Oosterwijk 871
Teunis Bunt 709
Martin Markering 702
Jan Wouters 670
Teun Altingh 617
Gary Dinsbach 616
René Bakker 595
Jaap van Donkelaar 586
Sjoerd de Rave 394
Jan de Jonge 387
Micheal Issa 384
Harry Verhoef 375
Hans vd Werteringh 326
Sjoerd van de Veer 201
Joop de Bruin 138
Dick Brehen 116
Gerhard Bakker 59
Ed de Beule 56

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief