Tweede team walst over De Kameleon heen

In de interne competitie van schaakclub BSV Bennekom wijzigde door de resultaten van de achtste ronde weinig. De top, leider Martijn Pauw met in zijn kielzog Hotze Tette Hofstra, liet geen steken vallen. En de verrassend hoog staande Rinus van der Molen ook niet. Hij won zijn externe duel voor het tweede avondteam thuis tegen Kameleon uit Terborg.

Zie ook Bennekoms Nieuwsblad digitaal

En dat tweede team boert tot nu toe goed in de nieuwe SOS-competitie, zoals bekend een ’fusie’ tussen de bonden OSBO, SGS en SBO. Ditmaal werd het tegen De Kameleon liefst 7-1. Deze uitslag betekent dat Bennekomse SV 2 in 2F met 4 matchpunten en 11,5 bordpunten op kop gaat

Overwicht Het tweede team begon met licht overwicht op de meeste borden en wist dit gaandeweg steeds verder uit te bouwen.

Teun Alting was met zwart als eerste klaar tegen een Londen opening met het witte paard op e5. Dit deed niet heel veel en toen het springtuig weer wegging, brak Teun de koningsvleugel open door de loper op f4 van wit te ruilen. En dat leidde tot een vreselijk slechte structuur van wit, al heel snel gevolgd door winst voor Teun.

De staart van Bennekomse SV 2 (links)

Dubbelpion Gerard Bakker was nummer twee die ondanks een dubbelpion een mooi pionnenstructuur had. En daarmee hield hij de witte stelling in het centrum onder druk. Wit kon de druk niet aan en verloor van alles. Jaap van Donkelaar had ondertussen een keurige remise gespeeld. De tegenstander speelde tam, Jaap probeerde middels b5 nog wat tegen de lang gerocheerde koning, maar meer dan een halfje zat er niet in.

Martin Markering speelde op bord 1 weer tegen invaller en teamleider Joost Popping. Die mishandelde de Franse afruilvariant en werd via penningen op de paarden op c3 en f3 onder druk gezet. Het openen van de koningsvleugel door Popping bleek erger voor de witte monarch in het centrum te zijn, dan de veilig opgeborgen zwarte koning op de koningsvleugel. Een schijnoffer met het paard op d4 was voldoende voor een vrij eenvoudige winst.

Teamleider Martin Markering (rechts) denkt na

Winnend punt Ook Rinus boekte een mooie overwinning en scoorde daarmee het winnende punt voor het team. Hij leek gigantisch druk tegen het gepende paard op c3 te hebben, maar zijn tegenstander Paul van Aken wist dat op te lossen. Optisch leek deze toen beter te staan, maar (alweer) een mindere pionnenstructuur en stukken die op de damvleugel bleven hangen, gaven Rinus de kans om een dodelijke aanval op de koningsvleugel uit te voeren.

Hans van de Weteringh wist, net als Teun en Martin op 2 uit 2 te komen. Dat deed hij door een dodelijke aanval via de b-lijn. Als laatste waren René Bakker en Jan Wouters nog bezig, Rene leek lang mooi te staan, maar kon met een kwaliteit meer de stollingsproblemen niet helemaal oplossen. Hij berustte in remise.

Jan Wouters (links) boekte een fraaie zege

Jan Wouters (links) boekte een fraaie zege

Oude meester Jan deed er lang over, maar toonde op het eind wel de technische vaardigheden van een oude meester door af te wikkelen naar een 2 tegen 1 toreneindspel. En daarbij konden de witte pionnen van Jan door lopen, terwijl het zielige zwarte pionnetje tot a2 reikte. Echter geen moment kon het boertje de illusie kon hebben om tot dame verheven te worden. Een klinkende 7-1 overwinning dus.

Bennekomse S.V. 2

S.V. De Kameleon 1

Markering , M.A. (Martin) 1939 Pöpping , J.M. (Joost) 1501 z-w 1 – 0
Wouters , J.T.M. (Jan) 1745 Tigelaar , H.H. (Harry) 1742 w-z 1 – 0
Alting , T.J. (Teun) 1696 Oppewal , J. (Johan) 1665 z-w 1 – 0
Bakker , R. (René) 1646 Gijsbers , P.E. (Egon) 1613 w-z ½ – ½
Molen van der, M. (Rinus) 1517 Aken van, P. (Paul) 1630 z-w 1 – 0
Weteringh van de, H. (Hans) 1490 Oosterink , H.W. (Henk) 1582 w-z 1 – 0
Bakker , G. (Gerhard) 1541 Vries de, H. (Halbe) 0 z-w 1 – 0
Donkelaar van, J. (Jaap) 1412 Bruggink , G.J. (Han) 1544 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1623 Gemiddelde Rating: 1611 7-1

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief