Van den Doel winnaar Albert Heijn Schaaktoernooi

Tot in de laatste ronde was het spannend wie het door schaakclub BSV Bennekom in denksportcentrum De Commanderij georganiseerde Albert Heijn Bennekom Schaaktoernooi zou winnen.  Het werd uiteindelijk de Leidse grootmeester Erik van den Doel.

Aanvulling: onderaan de eindstanden

Zie ook Schaaksite

Zie ook Bennekoms Nieuwsblad

Zie ook Ede Stad digitaal

Van den Doel en zijn Apeldoornse collega grootmeester Roeland Pruijssers stonden bij het ingaan van ronde zeven elk op 5,5 punten. Onderling kwamen zij in ronde vijf  tot remise. En in de slotronde kwamen beiden tegen hun tegenstander tot een zelfde resultaat. Omdat Van den Doel betere weerstandpunten had, werd hij winnaar. Het prijzengeld, 550 euro, werd wel gedeeld.

Aanloop Het schakersvolk is niet voor een kleintje vervaard. Dat bleek zaterdag overduidelijk in de aanloop naar deze editie van het Albert Heijn Bennekom Schaaktoernooi.  93 inschrijvingen waren er binnengekomen bij toernooidirecteur Rini Kreeft.

Volle bak beloofde dat dus in het denksportcentrum. En zij kwamen uit alle windstreken, inclusief de vijf internationale grootmeesters. Wie dacht dat een beetje sneeuw en gladheid het volk zou tegenhouden, heeft het mis. Sommige kwamen iets later en dus werd de start een half uurtje vertraagd, maar slechts twee spelers lieten echt verstek gaan. En internationaal arbiter Huub Blom leidde alles in goede banen. ,,Op twee kleine incidentje na, die prima werden opgelost, verliep alles uitstekend”, wist Blom.

Gezelligheid En zoals vrijwel altijd in de door BSV Bennekom georganiseerde toernooien, zat de sfeer er al snel in. De schakers beleefden dan ook een gezellige dag. Ook al omdat zo’n toernooi een beetje een reünie is. Het schakersvolk ziet elkaar bij dit soort evenementen met de regelmaat van de klok. Echter, juist in deze editie waren nieuwe gezichten te zien. En jeugd. Minder dan vorig jaar, omdat elders de schaakbond zelf jeugdwedstrijden organiseerde. Toch, de aanwezige jeugd had een goed niveau.

Natuurlijk waren flink wat ogen gericht op groep A, met 33 spelers. Daar vertoonden de grootmeesters en één internationale meester Quinten Ducarmon hun schaakkunsten. En zij, naast Van den Doel en Pruijssers, waren dat de Rus Vladimir Epishin, zijn landgenoot Andrey Orlov en de Belg Alexandre Dgebuadze, heersten in de eerste helft. Geen van de sterke achtervolgers kon er bij komen. Alleen de plaatselijke favoriet Hotze Tette Hofstra kon tot de vierde ronde bij blijven. Toen ging het tegen Van den Doel fout. Die had daarvoor Dgebuadze al een nul bezorgd.

Epishin Wat onverwacht puntenverlies ook bij Epishin. Eerst werd het in ronde drie remise tegen Orlov en later werd verloren van Pruijssers. Omdat Ducarmon ook verlies leed tegen Pruijssers , werd met nog twee ronden te gaan duidelijk dat de Apeldoorner en Van den Doel zouden strijden om de eindzege. Orlov haakte namelijk, na verlies tegen de Leidenaar, ook af.

Toch werd het in de slotronde nog spannend. Epishin dreigde Van den Doel op de knieën te krijgen, maar verzuimde het af te maken. Remise dus.  Orlov maakte het Pruijssers uiterst lastig. Deze was het laatste gereed en sleepte er toch nog een half punt uit. Genoeg om samen met Van den Doel op zes punten uit te komen. En zoals gezegd, de Leidenaar werd toernooiwinnaar. De derde tot en met zesde plaats ging met een punt minder naar vier man: Orlov, Epishin, Dgebuadze en Ducarmon.

Jeugdtalent Arnhemmer Pieter Verhoef kwam met een score van 4,5 punten en een zevende plaats goed voor de dag. Hij won onder andere van Hofstra, die negende werd met vier punten. Een puntentotaal dat door nog vijf spelers werd gescoord. Het jeugdtalent Rembrandt Bruil van BSV Bennekom won met William Shakhverdian uit Ermelo in groep A de jeugdprijs.

B-groep De B-groep, met 34 spelers. leverde na verwoede strijd ook een gedeelde winnaar op. Arthur Ornée uit Loo en Joep Peeters uit Helmond kwamen beide tot een score van 5,5 punten uit zeven partijen. Ornée werd formeel eerste door betere weerstandspunten. Liefst vijf spelers deelden de derde plaats, te weten: Jeroen Brandsma (Est), Gerben van Pel (Hoevelaken), Pieter Leopold (Apeldoorn), Dominic van Dijk (Ede) en Corstiaan de Keijzer (Rhenen). Zij scoorden allen vijf punten. Alexander van Setten (Meppel) en Pieter Anjema (Veenendaal) kwamen tot 4,5 punten.

C-groep In groep C met 24 spelers heerste Jehoshus van Meijeren (Lelystad). Hij scoorde als enige honderd procent (7 uit 7)  en werd afgetekend winnaar. De tweede plaats werd gedeeld door Henk Vosmeijer uit Meppel en Alexander Vos de Wael uit Oosterbeek. Zij scoorden elk vijf punten. De jeugdprijzen gingen naar Reynier Vos uit Rhenen en Matthijs Dodeweerd uit Veenendaal. Deze werden, evenals alle andere prijzen, uitgereikt door voorzitter Teunis Bunt van BSV Bennekom. Hij verrichtte ook de opening.

Later meer foto’s

Eindstand groep A
Eindstand groep B
Eindstand groep C

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsoren
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief