van Donkelaar pakt verrassend de kop

Jaap van Donkelaar heeft verrassend de kop genomen bij BSV Bennekom door als enige zowel alle maandagen te spelen als ongeslagen te blijven.

Van Donkelaar had een eenvoudige avond want tegenstander Sjoerd de Rave was niet helemaal scherp aan de wedstrijd begonnen. Van Donkelaar wist al snel zijn paard in de zwarte stelling te manoevreren en middels familieschaak materiaal te winnen. Dit voordeel liet hij niet meer los. Harry Verhoef speelde zijn eerste interne wedstrijd en deed dat met verve. Tegenstander Teunis Bunt pakte de opening met wit niet heel goed aan en Verhoef kreeg een pion plus drukstelling aangeboden. Na een kwaliteitsoffer van Verhoef kon Bunt geen vin meer verroeren en leek het pleit snel beslecht. Even leek Bunt toch nog los te komen, maar de hoeveelheid oprukkende pionnen van Verhoef werd hem uiteindelijk toch te machtig.

Martin Markering nam met zwart tegen Teun Alting de opening wat lichtzinnig op en Alting gooide met een kwaliteitsoffer de knuppel in het hoenderhok. Dat was gevaarlijker dan Markering dacht, maar op het moment dat Alting de kwaliteit terug kon winnen met bonus deed hij een afwachtende zet. Markering waardeerde dit gebaar zeer en draaide langzamerhand de rollen om. Na een onnauwkeurigheidje van Alting kon hij het tweede enigszins onverdiende punt van de competitie bijschrijven. Bij Chris van Oosterwijk tegen RenĂ© Bakker bewees de eerste maar weer eens dat wat minder uit de opening komen helemaal niet erg hoeft te zijn. Bakker stond met zwart weliswaar wat beter, maar het was allerminst duidelijk hoe hij de witte stelling kon aanvallen. Het stukoffer dat hij deed was zeker niet de juiste manier. Van Oosterwijk kon simpel alle dreigingen neutraliseren en toen was het snel gedaan met Bakker. Een partij waar van alles gebeurde was die tussen Gary Dinsbach en Jan Wouters. Dinsbach sloeg met het paard op g6 en dan is altijd de vraag of die genomen kan worden. Dat kost een toren, maar omdat er ook nog een loper instond was dit misschien wel speelbaar geweest voor Wouters. Nu verloor hij materiaal en leek het simpel uit te schuiven te zijn voor Dinsbach. Wouters vocht echter terug en leek nog kansen te krijgen. Hij kwam een eind, maar het was niet genoeg. 

Er was ook een nieuwkomer Sjoerd van de Veer en die deed het heel verdienstelijk tegen Joop de Bruin. Het was zo’n wedstrijd met wisselende kansen. De bruin had door met z’n koning naar voren te lopen winnend voordeel kunnen krijgen. Hij vond het te gevaarlijk en toen had van de Veer een dodelijke penning in stelling kunnen brengen. Hij zag het niet en uiteindelijk werd er zoveel van het bord geruild, dat de heren tevreden tot een puntendeling besloten. Tenslotte wist Micheal Issa het niet bol te werken tegen Hans van de Wereingh. Lang ging het gelijk op, maar een slimmigheidje van van de Weteringh bracht een penning van de witte dame op het bord. Issa zag de bijbehorende dreiging niet en verloor een stuk en daarmee ook de partij.

De stand na 3 ronden

Jaap van Donkelaar 188
Martin Markering 184
Harry Verhoef 172
Gary Dinsbach 159,33
Teunis Bunt 140
Chris Oosterwijk 140
Hans vd Werteringh 129,33
John Riksen 127
Joop de Bruin 103
Sjoerd de Rave 72
Gerhard Bakker 58,67
Ed de Beule 56
Jan Wouters 46
René Bakker 45
Sjoerd van de Veer 39
Teun Altingh 30,67
Micheal Issa 0
Philip Gabbert 0

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief