Matbeelden in laatste training van Herman Grooten

Schaken is niet alleen een spel, maar zeker ook een sport. Het gaat uiteraard om het winnen en dan het liefst door het mat. Want, dat is eigenlijk het doel van een schaakpartij.

Niet vreemd dat internationaal meester Herman Grooten tijdens de derde en laatste training van het seizoen 2014-2015 bij BSV Bennekom, juist op hét mat de nadruk legde. Ook werd er nog een partij behandeld uit de interne competitie.

En die nadruk kwam te liggen bij matbeelden. Vrij vertaald, het herkennen van stellingen die tot mat leiden. En dat kan dan met kort of langer combinatiespel. Zoals dat heet: mat in 1 of mat in 2. Het kan leiden tot een  artistiek mat of tot een mat waarbij sprake is van de zogeheten winkelhaak.   Het passeerde allemaal de revue in de opnieuw door ’meester’ Grooten in een redelijk hoog tempo uiterst plezierig voorgeschotelde les.

De leerlingen, ondanks de dag na Pinksteren toch dertien man van hoog tot laag, moesten weer aan het werk. Dat kan bij de trainer van BSV Bennekom niet anders. Te beginnen met acht opgaven waarbij sprake was van een mat beeld. En die moeten, als het kan, in uiterlijk één kwartier worden opgelost. Geen simpele opgave zo bleek, al waren er knapperds, die de klus al redelijk snel klaarde. Bovendien waren er velen, die de fraaie matstellingen goed hadden opgelost. Het bleek weer eens hoe mooi schaken is. Zeker als het om het mat gaat!

Herman Grooten maakte, wellicht enigszins overbodig, maar wel nuttig, ook duidelijk dat niemand in het schaken ontkomt aan rekenen. Dat betekent vervolgens en moet leiden tot ‘’het doen van geforceerde zetten tot je dat niet meer kan’’, doceerde de trainer. ,,En daarbij steeds conclusies trekken plus vooraf de vraag stellen: zijn er nog andere kandidaat zetten. Bijvoorbeeld een zogeheten stille zet. Het gaat er uiteindelijk om, wanneer doe je dé zet, die leidt naar de winst.’’

Oefening baart kunst. Ook in het schaken. En dus moesten aanvalsstellingen worden uitgespeeld. Het bleek geen sinecure . En wel omdat ook de tijd een rol speelde. Slechts vijf minuten per speler. Het werd een leerzame oefening en ook een sterke afsluiting van de training, die opnieuw door de ‘leerlingen’ enorm werd gewaardeerd. Zij kunnen het ’geleerde’ maandag 31 augustus tegen Herman Grooten tijdens de seizoenopening in de praktijk brengen. Hij is dan simultaangever bij BSV Bennekom.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief