Veel regionale teams naar finale OSBO schoolschaken

Acht teams van zes regionale basisscholen kwamen zaterdag in Arnhem in het Olympus Collega uit in de halve finale schoolschaken van de Oostelijke Schaakbond (OSBO). Liefst zes teams wisten zich voor de finale op zaterdag 21 maart in Zutphen te plaatsen. De eerste vijf teams in de finale gaan naar het NK op 6 en 13 juni in Amsterdam.

In de finale OSBO zijn uit de regio e Prinsenakker 1 en de St Alexanderschool 1 uit Bennekom, De Lettertuin uit Ede, alsmede de Montessorischool, De Nijenoord en de Zwanenridder uit Wageningen present.

Sterkst

Het sterkst voor de dag kwam St. Alexanderschool 1, kampioen van Bennekom. Het viertal Maaike Gorissen, Johan Hoksbergen, Arnold Luckerath en Michel Isa, opgeleid door  schaakvereniging BSV Bennekom, werd eerste in groep C met 13 matchpunten en 22,5 bordpunten. Tegen de Arabesk uit Arnhem, de latere nummer twee, werd het 2-2. De overige zes wedstrijden werden gewonnen. Het tweede team van de St Alexanderschool redde het niet. Zij werden vierde in groep B.

De nummer drie van Bennekom, het eerste team van de Prinsenakker, eindigde als tweede in groep E. Het vijftal Wessel Meekel, Matteo Hemmer, Yannick Neleman, Teo Liège en Sebastian Neleman kwam tot een score van 11 matchpunten en 20 bordpunten. Het team van Eben-Haëzer uit Apeldoorn was heer en meester in deze groep. Alle wedstrijden werden gewonnen. Prinsenakker 2 eindigde als vijfde in groep D.

Wageningen

Wageningen was sterk vertegenwoordigd in de halve finale. De Montessorischool deed het uitstekend in groep B. Er werd alleen verloren van Kastanjepoort uit Erichem. Wel werd van de Terebint uit Apeldoorn gewonnen en dat team werd eerste. De Montessorischool kwam tot een score van 12 matchpunten en 22 bordpunten.

Ook het team van de Nijenoord uit Wageningen werd tweede in zijn poule. In groep D werden 12 matchpunten en 24,5 bordpunten bijeen geschaakt.  De Wegwijzer uit Apeldoorn won alle wedstrijden en werd eerste. Enigszins verrassend eindigde het team van de Zwanenridder uit Wageningen als derde in groep E. De score van 9 matchpunten en 18,5 bordpunten was voldoende voor een finaleplaats. Overigens plaatste de eerste drie van elke groep zich voor de finale.