Voorzichtig begin competitie BSV

Philip Gabbert is het nieuwste lid van het aanstormende jeugd gilde

Na een zomer met online schaak is BSV voorzichtig begonnen met ook in levende lijve weer tegen elkaar te spelen. Dit alles op gepaste afstand en het KNSB protocol volgend natuurlijk. Maar dat gezegd hebbende was het fijn elkaar weer in het ‘echt’ te zien.  Uiteindelijk 12 schakers hadden de weg naar de Commanderij weten te vinden en dat mag gezien de omstandigheden niet slecht genoemd worden. 

Met uitzondering van het topbord waar John Riksen en Noël Bovens het elkaar niet echt lastig maakten, dat bewaarden ze voor de verbale analyse achteraf, werd op de overige borden de voorzichtigheid overigens redelijk uit het oog verloren. Zo vloog Gary Dinsbach Teunis Bunt figuurlijk naar de keel door met g4 al vroeg naar de zwarte koning op te stomen en er vervolgens een stuk tegenaan te gooien. Dat zag er gevaarlijk uit, maar Bunt hield het hoofd koel en kon redelijk vroeg op de avond een punt bijschrijven. Dat konden ook Jaap van Donkelaar en Teun Alting die beide tegen de jeugd aantraden. En het feit dat er twee jonge schakers waren is verheugend te noemen. Helaas hebben we de jeugdafdeling moeten opheffen, maar we hebben wel Philip Gabbert mogen verwelkomen die de stap naar de senioren gemaakt heeft. Hij speelde niet onverdienstelijk tegen veteraan van Donkelaar en mocht na een degelijk opening zeer tevreden zijn met zijn stelling. Een mindere zet van Gabbert gaf van Donkelaar de kans om ten aanval te trekken en dat was de jongste aanwinst op de maandagavond te veel van het goede.  Micheal Issa gaat al een jaartje mee bij de senioren en heeft vorig jaar al menig senior het vuurr aan de schenen weten te leggen en zelfs in het stof doen bijten. Tegen de routine en ervaring van Alting was hij echter niet opgewassen. Alting won slim een pionnetje en toen nog één en nog één en daarna was het makkelijk uitschuiven geblazen.

Het leek een korte clubavond te worden, maar de laatste twee partijen zorgden er voor dat de kleine uurtjes toch nog gehaald werden. René Bakker en Chris van Oosterwijk speelde een opening waarbij er wel stukken geruild werden, maar alle pionnen lang op het bord bleven. Toen de eerste pion geruild werd leek Bakker een mooiere structuur te hebben en ook zijn stukken stonden op mooie velden. Maar zoals wel vaker kost het Bakker veel tijd om zijn goede positiegevoel op het bord tot uiting te brengen en van Oosterwijk is een taaie en gehaaide tegenstander. Toen de tijd begon te dringen greep Bakker mis en was van Oosterwijk er als de kippen bij daarvan te profiteren. De langste partij speelde Martin Markering en Jan Wouters en dat werd een echt gevecht. Markering was in de opening wat frivool geweest en Wouters leek een pion mee te kunnen nemen. Dat bleek er toch niet in te zitten en vervolgens ging het duel lang op en neer met een klein plusje dat steeds van kant wisselde. Wouters was de eerst die misgreep, maar het kostte Markering teveel tijd om dit in winst om te zetten. Met 40 seconden op de klok koos hij voor een hele riskante voortzetting die hem de kop had kunnen kosten, maar Wouters zag het niet. Vervolgens haalden beide kemphanen een dame, maar Wouters had hier de verkeerde pion voor gekozen en dat leverde uiteindelijk een verloren eindspel voor hem op.

Al met al een redelijk goed begin van het seizoen en we kijken uit naar de volgende ronde. Iedereen is van harte welkom. Er is ruimte genoeg om op gepaste afstand te spelen

Er wordt op ruime afstand geschaakt

 

Gary Dinsbach trok iets te overmoedig ten strijde….

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief