Elmar Roothaan wint ook 35e Jeugdschaaktoernooi

Het dertienjarige Wageningse talent Elmar Roothaan heeft maandag de 35e editie van het Jeugdschaaktoenooi Bennekom gewonnen. In denksportcentrum De Commanderij scoorde hij met 7 uit 7 honderd procent.  Roothaan won ook in 2015.

Elmar Roothaan heerste samen met  Luuk de Man uit Veenendaal in groep A. Zonder dralen zette beiden tot en met de zesde ronde iedereen op zij. In de slotronde stond de onderlinge confrontatie op het programma. En die won de aanvallende ingestelde Roothaan uiteindelijk in de tijdnood van de Man, die daardoor tweede werd. Edenaar Frank van Wijngaarden werd op drie punten afstand van de winnaar derde. Overigens kregen de spelers in elke ronde elk een kwartier bedenktijd.

Minder deelnemers Complimenten waren er na afloop van het 35e Jeugdschaaktoernooi voor de organisatie, gevormd door onder andere Paul Constant, Jan Wouters, Harry Verhoef  en Hotze Tette Hofstra. En in hun kielzog tal van andere medewerkers van BSV Bennekom, plus indelingsdeskundige Peter Lincewicz uit Arnhem. Wel viel het aantal deelnemers tegen. Dit keer een kleine 60 tegen 96 deelnemers in 2015. Het deed niets af aan de goede sfeer. Overigens zijn de veranderde regels van de herfstvakantie op de scholen vermoedelijk een reden van de mindere deelname..

Kampioen Elmar Roothaan is bijna logisch nog steeds in opmars. En niet alleen binnen zijn clubs SV Wageningen en De Toren Arnhem. Ook daarbuiten. Hij eindigde in de IJSCO-jeugdwedstrijden 2015-2016 binnen de Oostelijke Schaakbond OSBO op de derde plaats. Roothaan werd persoonlijk kampioen binnen de OSBO in de C-categorie, geboren na 2001, met 7,5 punten uit 9 partijen. En in het Nederlands kampioenschap C-categorie werd hij in de groep van 34 spelers 17e met 4,5 uit 9.

Hoogste rating In de 35e aflevering van het Bennekomse jeugdtoernooi startte Elmar Roothaan met de hoogste rating (schaakkracht), te weten 1684. Zijn directe concurrent Luuk de Man (VSV Veenendaal) moest het met 220 punten minder doen. En de latere nummer drie Frank van Wijngaarden (De Cirkel Ede en De Toren Arnhem) staat op 1454. En dat kwam in de score tot uiting. Roothaan klopte, inclusief De Man,  dus iedereen. De Man verloor van de winnaar. Van Wijngaarden kreeg klop van De Man, kwam remise overeen met Stan de Bruin (Bennekom) en Bas Capel (Deventer). Mark Bakker van De Cirkel eindigde als vierde met 3 uit 7. Overigens werd plaatselijk favoriet De Bruin zevende met 1,5 uit 7.

In groep B was Fadi el Kasah van De Cirkel Ede ruimschoots de sterkte. Hij verloor slechts één partij en wel van de Wageningse Marjon Landsbergen. Zijn directe concurrent, Micheal Issa van BSV Bennekom, incasseerde een tweede verlies en wel tegen clubgenoot Johan Hoksbergen. Het leverde Issa de tweede plaats op met 5 uit 7. Evenveel als Daniel Knop uit Almere. Vierde werd Marjon Landsbergen met 4,5 punten en vijfde Johan Hoksbergen met 4 punten. Met Issa en Hoksbergen deed de organiserende club het goed.

BSV Bennekom Quint de Jong van De Cirkel Ede scoorde 6,5 punten in groep C. Goed voor de eerste plaats. Met anderhalve punt minder werd Jule Cordes van het Amsterdamse VAS tweede. Zij verloor ook van Nijs Ogink (Deventer). Natan van ’t Riet (BSV Bennekom) eindigde als derde met 5 uit 7. Mees de Heij van het Utrechtse JC Magnus zegevierde in groep D met 5 punten. Evenveel als Wilfred Snijders van De Stelling uit Oosterbeek. Hij verloor ook van Onno Koreneef (BSV Bennekom), die met 4 uit 7 keurig vierde werd. Fidel Issa van BSV Bennekom lukte het als enige om in groep E winnaar Niels van Wolswinkel (De Cirkel Ede) te kloppen. Het leverde Issa de tweede plaats op.

Jongsten De jongste categorie werd over twee groepen van elk 10 deelnemers verdeeld. Zij speelden negen wedstrijden. En daarin werden soms de meest doldwaze schaakcaperiolen uit gehaald. Het drukte de pret absoluut niet. In al het geweld bleef in groep F Xander Klaassen van De Cirkel Ede het best overeind. Hij scoorde sterk 8,5 punten en stond alleen clubgenoot Nathan Rienks remise toe. Die werd dan ook tweede. Yasin Gokoglan van de thuisclub eindigde knap als derde. Magdalena Shirokova (De Cirkel Ede) zegevierde in groep G met liefst 9 uit 9.  Maui Pracht van BSV Bennekom werd tweede, Zij kwam tot 7,5 punten. Clubgenoot Jezmar Roeten viel als zesde net buiten de prijzen.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives