BSV Bennekom 2 wint derby tegen Wageningen 4: 5-3

BSV Bennekom 2 heeft in de vijfde ronde van de OSBO competitie met 5-3 gewonnen van Wageningen 4. En dat levert een sterke positie op in de middenmoot.

Het was spannend in Wageningen. Pas laat in de avond vielen de definitieve klappen.

Gary Dinsbach speelde tegen Bartel Dodeman een prima partij. Met 1. Pf3 kiest hij voor een compacte, solide opbouw van zijn stelling. In het middenspel ontbrandt de strijd rondom de open a- en b-lijn. Bartel verdubbelt zijn torens op de b-lijn en krijgt zelfs een paard op b3, daarmee het belangrijke veld a1 afdekkend.  Gary komt er goed uit en verovert uiteindelijk zelfs de b-lijn terug: toren op b6 en de dame op b2. Het oogt sterk! Zwarts loper op g7 doet niet mee in het spel. Even later maakt Gary helaas een blunder en verliest daarmee de partij. Zijn stelling had een beter lot verdiend!

Chris van Oosterwijk speelde tegen Frans Tromp een degelijke Russische partij. Al zijn stukken staan goed. Door c5 op te spelen krijgt hij wel een achtergebleven pion op d6. Frans probeert op dat veld druk uit te oefenen en even later ook op e7. Chris houdt alles onder controle en heeft wellicht in het eindspel zelfs de betere kansen. Omdat Jan Wouters gewonnen staat, neemt hij genoegen met remise door zetherhaling.

Harry Verhoef kwam met wit in actie tegen Harrie van Lotringen. Geen gemakkelijke tegenstander! Met zwart speelt Harrie op e4 de Zwarte Leeuw, een opening die door leden van de schaakvereniging Sliedrecht volledig is uitgewerkt in een dik boek. Onze Harry krijgt vrij snel wat ruimtelijk overwicht met pionnen op c4/d5/e4. Echter, de stelling zit lange tijd op slot en het is lastig manoeuvreren. Uiteindelijk verovert onze Harry de h-lijn, zwart komt in tijdnood en verliest de kwaliteit. Even later geeft hij zelfs zijn dame weg en kan onze Harry het volle punt innen.

Cock Struijk speelde met zwart tegen Jan Blom (nieuwe loot aan de Wageningse stam) een degelijke Caro-Kann. Zijn stelling ziet er flexibel uit met paarden op d7 en d5. In het middenspel oogt de stelling complex. Wit verdubbelt de torens op de e-lijn en het lijkt moeilijk voor zwart een plan te vinden. Na afruil van de paarden op de koningsvleugel, zet wit een aanval op met dame/toren/loper. Een goed getimed f5 houdt de stelling in evenwicht. Even later kan het punt gedeeld worden.

Teun Alting, vervanger van John Riksen, speelde tegen Karin Jeuken een prachtige partij. Karin kiest voor een Slavische opbouw van haar stelling met Dc7 en Ld6. Teun (wit) krijgt aanvankelijk wat druk op zijn stelling door Pe4. Na afruil komt daar een pion voor terug, zodat zijn paard op f3 elders vertier moet zoeken. Teun kiest voor de aanval: Pg5! Met de dame op b3 komt er daarmee druk op f7. Te7 is de enige verdediging. Lc4 oogt nu heel sterk, maar Teun kiest voor slaan op f7.

Zwart gaat snel met de koning uit de penning, maar via een combinatie op d6, gevolgd door Lb4 lijkt wit de kwaliteit te gaan winnen. Karin kan nog nèt pareren, maar Teun behoudt het beste van het spel. Hij heeft initiatief en al zijn stukken staan prachtig: vol op de aanval gericht. Met de loper nog ingesloten op c8 en een paard op d7 staat de zwarte stelling enorm onder druk. Teun speelt positioneel sterk, maar laat ergens de winst toch glippen. Verderop in het spel kan hij zijn torens verdubbelen op de 7e rij, maar hij kiest voor verdubbeling op de c-lijn. Dat geeft zwart toch wat minder hoofdbrekens. Ondanks twee pluspionnen wordt het punt na een spannende strijd gedeeld.

Jan Wouters kreeg met zwart te maken met Jaap Melgers en speelde een solide partij. Hoewel zijn rating niet zo hoog is, kan Jaap een lastige tegenstander zijn. Met wit speelt hij altijd de Bird-opening. Via d5/c5 kiest Jan voor actief spel op de damevleugel. Jaap plaatst een paard op e5, altijd lastig, en verdubbelt zijn torens op de d-lijn. De pion op d4 lijkt voor Jan lastig te verdedigen. Het middenspel oogt complex, maar wit kiest gelukkig voor een fout plan: aanval op de koningsstelling middels het opspelen van de g en f-pion. Met de zwarte dame op b7 en de witte koning op h1 wordt de diagonaal h1-a8 wit uiteindelijk fataal. In het toreneindspel heeft Jan twee pluspionnen en op bekwame wijze stelt hij de winst veilig.

René Bakker produceerde tegen Albert Boshoven een uitstekende partij. Hij kiest met wit voor het London systeem met d4/Pf3 en Lf4. Met Pe5 krijgt hij vrij snel druk op de zwarte stelling. Echter, de stelling zit aardig op slot en René moet even slim manoeuvreren: op de 21ste zet is er nog geen pion geslagen! De zwarte velden rondom de koningsstelling van Albert zijn zwak en René buit dat prima uit. Uiteindelijk offert hij een toren op g6 en met doorlopende pionnen op de f- en h-lijn, ondersteund door toren en dame, krijgt hij een doorslaggevende aanval. Mooie positionele partij!

Invaller Martin Maasse speelde met zwart tegen Rijk Timmer. Op e4 kiest hij voor het Scandinavisch. Hij komt goed uit de opening: hij heeft een actieve stelling. Rijk valt vroegtijdig aan met de h-pion, terwijl hij zijn stelling nog niet ontwikkeld heeft. Er dreigt even een gevaarlijke situatie als wit met zijn loper het paard op f6 slaat. Martin is gedwongen met de g-pion terug te nemen. Rijk kan de pion met zijn dame nemen en heeft een pion op h5!. Gelukkig kan Martin de aanval tijdig pareren met Kh8 en Tg8. De stelling blijft in evenwicht en het punt kan gedeeld worden. Keurig!

Een mooi resultaat mannen. Proficiat!

Kees van Dijk

One Response to “BSV Bennekom 2 wint derby tegen Wageningen 4: 5-3”

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief