Bekerhouder Noël Bovens in eerste ronde al gewipt

In het bekertoernooi 2014-2015 bij schaakvereniging BSV Bennekom, is in de eerste ronde  Noël Bovens, de kampioen van 2013-2014, meteen uitgebekerd. Hij verloor de slijtageslag met Benno van der Veen.

Zie ook sport Ede Stad digitaal

Bovens had de pech bij de start al een tegenstander uit de top-10 te loten. Wel had hij zwart. Het mocht niet baten. Van der Veen kreeg druk op het centrum en het voordeel van toren plus pion tegen loper en pion. De vraag was, kan hij ondanks tijdnood winnen. Ja dus, want Bovens ging ook onnodig snel spelen en daarbij lelijk in de fout.

De rest van de top-10 had het gemakkelijker. Hotze Tette Hofstra kreeg met wit Rini Kreeft als tegenstander. Die deed al vroeg een minder goede zet en werd vakkundig en fraai uitgeteld. Mooi werkten de stukken van Hofstra samen. Martijn Pauw kreeg tegen Jaap Nugteren min of meer twee stukken in de schoot geworpen en Ed de Beule had op het schaakbord geen kind aan Hans Gillet. Ook Wim Thieme was redelijk snel binnen. Hij won van Sjoerd de Rave.

Toch was er ook spektakel. Zoals bij de partij van Martien Smit contra Harry Verhoef. Het werd remise, maar Verhoef won met 2-0 bij snelschaak. Noud Vromans en Kees van Dijk knokten als leeuwen en speelden een leuke pot. Ook hier werd het uiteindelijk remise. Van Dijk trok bij snelschaak met 2-0 aan het langste eind. Een super gevecht leverden Ton Suuring en Jaap van Donkelaar. De strijd ging om het bezetten van de goede velden. Suuring kreeg een betere stelling, maar zette niet door. Hij kreeg tenslotte de dame cadeau.

En mooie strijd was er ook tussen John Riksen en Gary Dinsbach. Het was lang niet duidelijk wie er beter stond, al moest Dinsbach wat oppassen. Hij nam een giftige pion en ging meteen mat. Martijn Markering leek niet rooskleurig te staan tegen Rinus van der Molen. Echter kwam diens aanvalsplan niet uit de verf. En toen sloeg Markering toe. Dat deed René Bakker ook tegen Dick Brehen. Deze had wel kansjes, maar benutte het niet.

Een wat vreemd einde kreeg het duel tussen Teun Alting en Chris van Oosterwijk. Alting gaf een pion weg, moest knokken en dat kostte tijd. In die laatste periode wilde Van Oosterwijk dat Alting zijn zetten bijwerkte. Alting hield er meteen mee op. Cock Struijk won op zijn slofjes van Klaus Bodlaender. Jan Wouters moest er tegen Gerhard Bakker harder voor strijden, maar redde dat wel.

Omdat uiteraard van de 28 deelnemers aan het bekertoernooi veertien spelers door gaan naar de tweede ronde, worden voor die ronde twee spelers vrijgeloot. Op die manier kan in de derde ronde dan met het voorkeursgetal van acht spelers worden gestart.

Eerste ronde: 17 november 2014

Gary Dinsbach              – John Riksen                           0 – 1

Dick Brehen                  – René Bakker                          0 – 1

Benno van der Veen      – Noël Bovens                           1 – 0

Ton Suuring                  – Jaap van Donkelaar                 1 – 0

Martien Smit                 – Harry Verhoef                          ½ -½    (0 – 2)

Gerhard Bakker             – Jan Wouters                           0 -1

Noud Vromans              – Kees van Dijk                         ½ -½    (0 – 2)

Jaap Nugteren               – Martijn Pauw                           0 – 1

Rinus van der Molen      – Martin Markering                     0 – 1

Chris van Oosterwijk      – Teun Alting                             1 – 0

Wim Thieme                 – Sjoerd de Rave                       1 – 0

Hotze Tette Hofstra       – Rini Kreeft                              1 – 0

Cock Struijk                  –  Klaus Bodlaender                   1 – 0

Hans Gillet                   – Ed de Beule                           0 – 1

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archives