Wedloop met hindernissen bij laatste sessie Rapid

Hoewel de laatste vier voorronden van het Rapid bij BSV Bennekom met enige vertraging van start gingen, waren de sfeer en de spanning er niet minder om. De finale is maandag 4 juni 2018.

Martin Markering was met de memorabele score van 7 uit 8 de eerste die al zeker was van een plaats in de hoogste finalegroep. Toch scoorde hij in deze laatste sessie nog 2,5 punten bij. Zijn eindtotaal van 9,5 uit 12 mag er dan ook zijn.

Voor plaatsing in de hoogste groep was minimaal een score van 6 uit 8 nodig. En die had Ed de Beule bij de start ook al binnen. Hij gaat dus eveneens voor de gladiolen. De winst tegen Harry Verhoef in de negende ronde was daarvoor dan ook al meer dan genoeg.

Voor de resterende vier plaatsen in de hoofdgroep waren in theorie nog achttien kanshebbers. Vier waren afwezig en vier anderen moesten een score van vier uit vier halen. In de praktijk een onmogelijke opgave. Toen waren er nog maar tien kanshebbers.

Jaap Nugteren was de eerste afvaller omdat hij slechts één ronde meedeed en daarin ook nog verloor. René Bakker haalde alleen tegen Sjoerd de Rave een (misschien niet geheel verdiend) puntje binnen en bleef op vier punten steken. Jaap van Donkelaar had drie punten nodig, maar had zijn avond niet en haalde er niet één.

Ook Hans van de Weteringh moest drie punten halen. Hij deed dat met verve, mede door een fraaie overwinning op Ed de Beule. Echter zag hij Martijn Pauw op basis van weerstandspunten net iets hoger eindigen en Van de Weteringh zal moeten strijden voor de winst in de B-groep.

John Riksen klom van plaats negen naar plaats vier met drie winstpartijen en een salonremise tegen Pauw. Jan Wouters wist alleen van Harry Verhoef te winnen en komt ook uit in groep B. Harry Verhoef op zijn beurt had aan 1½ punt niet genoeg en blijft Wouters gezelschap houden.

Noël Bovens stond op vijf punten bij de start. Hij begon met verlies tegen Hotze Tette Hofstra en Riksen, gevolgd door remise tegen Teunis Bunt. Alles hing dus af van de laatste ronde tegen Van Donkelaar, dat bleek echter geen groot probleem.

Hofstra stond op 5,5 punten en liet met winst op Bovens in ronde negen geen twijfel bestaan over zijn aspiraties. Een reguliere overwinning, een remise en een – wederom – salonremise waren goed voor 8,5 punten en een plaats in de hoofdgroep.

Samenstelling finalegroepen (mogelijk ook nog groep C en D)

Hoofdgroep

Martin Markering

Ed de Beule

Hotze Tette Hofstra

John Riksen

Noël Bovens

Martijn Pauw

Groep B

Hans van Weteringh

Teunis Bunt

Gary Dinsbach

Harry Verhoef

Benno van der Veen

Jan Wouters

Ranking after round 12 of BSV Rapid 2017-18

No.       Name           Score 

1.   Martin Markering 9.5

2.  Ed de Beule  9.0

3.  Hotze Tette Hofstra 8.5

4.   John Riksen 8.0

5.   Noel Bovens 6.5

6.  Martijn Pauw 6.0

7. Hans van Weteringh 6.0

8.  Teunis Bunt 5.5

9. Gary Dinsbach 5.5

10. Harry Verhoef 5.5

11. Benno van der Veen 5.0

12. Jan Wouters 5.0

13. Chris van Oosterwijk 4.0

14. Teun Alting 4.0

15.René Bakker 4.0

16. Kees van Dijk 4.0

17. Rinus van der Molen 4.0

18. Jaap Nugteren 3.5

19. Gerhard Bakker 3.0

20. Jaap van Donkelaar 3.0

21. Sjoerd de Rave 3.0

22. Martien Smit 2.5

23. Dick Brehen 2.0

24. Martijn Bakker, Rembrandt Bruil, Rini Kreeft, Martin Maasse, Klaas Ganzevoort, Albert Smit, Jan Hooft, Klaus Bodlaender, Joop de Bruin, Hans Gillet, Sake van der Schaaf, Ton Suuring allen 1.0

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Sponsors
Schaakprobleem
2700chess.com for more details and full list
Polls
Categorieen
Archief